“Zujanje” nije zabilježeno kao simptom kod polovine oboljelih od COVID-19

Prenoseći vijesti sa inostranih izvora, dešava se da mediji ne prevedu informaciju vjerodostojno i čitaocima predstave dezinformaciju. Portal Srpsko ujedinjenje objavio je 11.04. tekst pod naslovom ”ZUJANJE” — NOVI SIMPTOM KORONAVIRUSA U tekstu se navodi: Ovaj tekst prenijeli su i brojni regionalni portali poput Blic, Kodex, Telegraf, Oslobodjenje, Krstarica, Alo, Kurir, 021-rs, Sputnik, Novosti, Izazov, …

427

Prenoseći vijesti sa inostranih izvora, dešava se da mediji ne prevedu informaciju vjerodostojno i čitaocima predstave dezinformaciju.

Portal Srpsko ujedinjenje objavio je 11.04. tekst pod naslovom

”ZUJANJE” — NOVI SIMPTOM KORONAVIRUSA

U tekstu se navodi:Skoro polovina teže obolelih od virusa korona ukazuje da ima nove simptome bolesti i da oseća nešto poput zujanja u telu.

Evidentirani su i neurološki simptomi, poput vrtoglavice i glavobolje, ataksije koja se opisuje kao nedostatak koordinacije pokreta, poput hodanja ili podizanja predmeta. Ataksija može uticati na govor, pokrete očiju i sposobnost gutanja.

Ovaj tekst prenijeli su i brojni regionalni portali poput Blic, Kodex, Telegraf, Oslobodjenje, Krstarica, Alo, Kurir, 021-rs, Sputnik, Novosti, Izazov, Srbininfo,  The World News. Mediji kao izvor navode Tanjug, ali ovaj tekst se ne može naći na njihovom portalu.

Mediji se u tekstu pozivaju na članak sa američkog portala Njujork Post, ali ipak nijesu njihove teze pravilno i vjerodostojno prenijeli. Naime u ovom američkom mediju su 10. aprila izašla dva teksta o simptomima koronavirusa.

U jednom se prenose zaključci jedne studije koji pokazuju da su u skoro polovini ozbiljnih slučajeva COVID-19 obuhvaćenih studijom zabilježeni neurološki simptomi:Neki bolesnici s koronavirusom mogu imati neurološke probleme poput vrtoglavice, glavobolje i oslabljene svijesti, navodi se u studiji objavljenoj u petak.

Studija, na kojoj je radilo nekoliko istraživača u Wuhanu u Kini, ispitala je simptome 214 pacijenata s koronavirusom i otkrila da skoro polovina onih koji spadaju pod teške slučajeve – imaju neke neurološke tekobe.

U drugom tekstu Njujork Post piše o novom simptomu, “zujanju”, koje su prijavili neki pacijenti na Twitteru.Ljekari kažu da simptom nije naročito uobičajen, ali može biti dio autoimune reakcije koja djeluje na pacijentov nervni sistem. „Jasno je identifikovano, ali samo još nisam siguran koliko je rašireno“, Dr. Daniel Griffin, šef zarazne bolesti u ProHealth Care Associates, kaže za The Post.

Mediji koji su prenijeli ove tekstove iz američkog medija spojili su dva teksta u jedan, i tako ponudili  čitaocima dezinformaciju – da polovina teže oboljelih osjeća zujanje.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 17.02.2021.

Srpsko ujedinjenje: Dezinformacija | Blic.rs: Dezinformacija | Kodex.me: Dezinformacija | Telegraf: Dezinformacija | Oslobođenje.ba: Dezinformacija | Krstarica: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija | Kurir: Dezinformacija,Demantovano | 021.rs: Dezinformacija,Demantovano | Sputnik: Dezinformacija,Demantovano | Novosti: Dezinformacija,Demantovano | Izazov: Dezinformacija,Demantovano | Srbin.info: Dezinformacija,Demantovano | The world news: Dezinformacija,Demantovano

Autor:

Milica Kovačević

Objavljeno:

17/04/2020

Ocjena:

Demantovano, Dezinformacija