NEDJELJNI KOMENTAR: PREGLED SEDMICE 18.05.-24.05.

1036

U prethodnoj sedmici dešavanja na liniji država-crkva, pojačani nacionalni naboj u vezi s državnim praznikom izgurali su poprilično vijesti o pandemiji iz medijskog prostora.

Ostali su nam tek poneki satanista, Bil Gejts i duboka država da podsjećaju na to da je pandemija još u toku, i da nam se dezinformacije o njoj mogu vratiti u medijski prostor u svakom trenutku.

Pretpraznično zatišje smo iskoristili da objavimo analizu “Mreža dezinformacija i neadekvatna reakcija države” u kojoj smo se bavili dezinformacijama u toku pandemije, tj. u toku prvih 100 dana od kad su se prve dezinformacije o koronavirusu počele pojavljivati u domaćim i regionalnim medijima.  U tom periodu smo objavili 80 analiza dezinformacija vezanih za pandemiju, u kojima smo tretirali preko 400 medijskih tekstova, priloga i manji broj postova na društvenim mrežama. U člancima čak 150 medija smo identifikovali neku vrstu “prekršaja”, onako kako to definiše naša metodologija.

U protekloj sedmici saznali smo iz medija o nekoliko nasilnih incidenata protiv građana koji su muslimani/Bošnjaci. Nakon toga je napadnut i sveštenik SPC u Baru. U ovim incidentima tužilaštvo ponekad prepozna samo kršenja javnog reda i mira. Na taj način u statistikama koje se proizvode ostaje sakriven motiv ovih napada, usmjeren prema zaštićenim karakteristikama, u ovom slučaju vjeri i naciji. Tako krivično-pravni aspekt ove priče dobija i svoju društveno-političku dimenziju – poruku o važnosti dobra koje štitimo.

Ono što posebno zabrinjava je ćutanje javnosti na provalu govora mržnje posljednjih dana i sedmica. A upravo je čitava javnost žrtva tog govora mržnje. On podstiče javnost da mrzi i diskriminiše, i time podstiče zločine iz mržnje. Zatvaranje očiju na divljanje na društvenim mrežama i medijske manipulacije, navijanje za „svoje“ političke i vjerske lidere i onda kad mrze, sklanjanje u stranu pred pretpostavljenim nasiljem koje može zateći svakoga ko se usprotivi vodi normalizaciji ove pojave i daljoj radikalizaciji društva. Kad govor mržnje iz solidarnosti ili konformizma prećutimo, kad nemamo ni adekvatan odgovor institucija, onda je logično da nam se počnu dešavati stvari kakve su se desile u Pljevljima, Bijelom Polju, Baru.

Da zaključim s nečim pozitivnim, Rambo Amadeus čita Raskrinkavanje, i ono što objavljujemo mi i kolege iz regiona! Inspirisan dezinformacijama koje su pratile pandemiju na svoj način se narugao ovom besmislu kroz sjajnu pjesmu – poslušajte je!