Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Vladu da još jednom razmotri odluku o objavljivanju imena i adresa građana u izolaciji i zaustavi dalje objavljivanje ovih podataka.

Smatramo da ovakvo postupanje predstavlja narušavanje ustavnog prava na privatnost. Njime se narušava privatnost svih građana u izolaciji, a ne samo onih koji krše pravila i na taj način ugrožavaju zdravlje drugih i čine krivična djela.

Institucije države Crne Gore, a naročito zdravstvene institucije, su se u prethodnim danima ponašale odgovorno i kredibilno i zaslužile povjerenje građana. Mi želimo da tako i ostane.

Svjesni smo ozbiljne opasnosti koju može prouzrokovati nepoštovanje mjera izolacije. Zato podržavamo napore nadležnih organa da identifikuju i rigorozno kazne one koji ugrožavaju javno zdravlje u ovoj ozbiljnoj situaciji. Međutim, vjerujemo da objavljivanje podataka o svim građanima nije neophodno, niti srazmjerno legitimnom cilju ovog ograničenja, a očekivani pozitivni efekti nijesu sigurni.

Ukoliko su potrebni radikalni potezi, Vlada mora donijeti odluku u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, makar to i bila zabrana kretanja građana. Što prije to bolje. Vanredne mjere i ograničenja prava građana se uvode odlukama i pravnim aktima koji se objavljuju u Službenom listu. A ne kasnovečernjim tvitovima. Ustav je napisan i za redovne i za vanredne situacije i mora se poštovati u svakom trenutku.

Vlada na ovaj način, u trenutku kad nam je povjerenje u institucije najbitnije, stvara atmosferu nepovjerenja i nesigurnosti. Otvoreni poziv građanima da reaguju se može različito tumačiti pa možemo doći u situaciju da pojedinci počnu da “primjenjuju pravdu”, a to može imati ozbiljne posljedice – diskriminaciju, stigmatizaciju i narušavanje sigurnosti pojedinaca i njihovih porodica. A ako su građani policija – onda nema države.

Takođe, u objavljenim spiskovima može se vidjeti da je nekim građanima netačno naveden datum početka obavezne samoizolacije, a i to može biti dodatan razlog za nesigurnost.

Gotovo istovremeno sa objavljivanjem spiska, počeo je da kruži i spisak koji osim ovih podataka sadrži i jedinstvene matične brojeve ili brojeve ličnih dokumenata i brojeve telefona građana. Vlada Crne Gore je dužna da utvrdi i objasni kako se ovaj spisak našao u prometu.

Građane pozivamo da budu solidarni. Naši poznanici koji su u obaveznoj samoizolaciji nijesu ništa skrivili. Pomozite im da im taj period lakše prođe. Oni koji krše samoizolaciju čine krivično djelo, i njima treba da se brinu nadležni organi. Građani nijesu i ne treba da budu policija.

CDT će nastaviti da kroz svoje aktivnosti, a naročito aktivnosti portala Raskrinkavanje.me, daje svoj doprinos borbi protiv dezinformacija stigmatizacije i izazivanju etničke ili vjerske mržnje.

Još jednom pozivamo građane da nam sve neprovjerene informacije i dezinformacije koje uoče u medijima, na društvenim mrežama ili drugim kanalima komunikacije prijave preko sajta