Manipulisanje činjenicama

Uniformisana grupa usred Podgorice. Ko su oni?

Uniformisana grupa usred Podgorice. Ko su oni?
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
19.08.2020

Portal Antena M je 09.08.20 objavio tekst pod naslovom:

Uniformisana grupa usred Podgorice. Ko su oni?

Grupa uniformisanih osoba slikala se u centralnoj urbanoj zoni Podgorice, svega par stotina metara od zdanja MUP-a, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore ili, kako tvrde neki naši čitaoci, na lokaciji bivše kasarne Morača.

Na uniformama se jasno ne uočavaju obilježja. Imaju oružje ili replike nepoznatih performansi – nije jasno da li se radi o pravom naoružanju, ili AirSoft replikama pušaka, koje se koriste za simulacijske igre.

AirSoft su replike realnih oružja, identične po dimenzijama, detaljima i bezmalo iste težine. Mogu se nadograditi optikom, laserima ili lampama. Većina replikâ pušaka ima mogućnost rafalnoga pucanja ispaljivanjem 600-1200 kuglica od plasitike u minuti. Vizuelno je teško raspoznati prave od AirSoft replika pušaka. Bavljenje AirSoft-om se odvija na posebno obezbjeđenim lokacijama, a nepravilna ili zlonamjerna upotreba može dovesi do povreda.

Na drugoj strani, pośedovanje automatskoga vatrenoga naoružanja sa dugim cijevima za građane je zakonom zabranjeno. Zakonom o oružju je zabranjeno i nošenje oružja na javnome mjestu.

Fotografija uniformisane grupe je najkasnije iz proljeća 2019. Prema detaljima sa fotografije, nastala je u Podgorici: radi se o lokaciji „preko Morače", u blizini bivše Mljekare.

Uniformisana grupa, bez službeno priznatih i javno poznatih obilježja Uprave policije ili Vojske Crne Gore, sa stvarnim naoružanjem ili replikama, usred glavnoga grada, može izazvati uznemirenje građana – čak je i stručnjacima teško bez neposredne provjere utvrditi da li se radi o naoružanju ili replikama za simulacijske igre. „Antena M” je dobila pozive čitalaca koje su ovakve fotografije uznemirile.

Na jednoj od fotografija nalazi se Radovan Kavaja, iz Nikšića, pripadnik grupe srpskih ekstremista. On je i objavio fotografiju na svome fejsbuk profilu, a i ranije se slikao sa naoružanjem – na jednoj drži pištolj. Prema dostupnim podacima, Kavaja je aktivni „litijaš”. Učestvovao je u sukobu sa policijom 13. maja ove godine na ulicama Nikšića.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
19.08.2020
Raskrinkali smo:
Manipulisanje činjenicama
Osvježeno:
prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Uvozne neistine: Lažne tvrdnje Johana Dejvisa o vakcinama i koroni

Stavovi Johana Dejvisa, belgijskog ljekara kome je oduzeta licenca za rad zbog lažnih...

13.04.2021 prije 14 sati

Dezinformacija
Izvrtanje i netačno tumačenje zakona: Ne zabranjuje se proizvodnja sjemena

U cilju dokazivanja “globalne zavjere” protiv građana na društvenim mrežama...

13.04.2021 prije 14 sati

Dezinformacija
Knjiga predstavljena kao memorandum: SZO nema plan uništenja ljudi vakcinisanjem

Dok relevantna zdravstvena struka objašnjava zašto je važno primiti vakcinu protiv...

12.04.2021 prije 1 dan