Formiranje Vlade: Želje, čestitke i žalopojke 

407

Skoro tri mjeseca pregovaranja, nadgornjavanja, nećkanja, dijeljenja resora, mijenjanja istih kao sličica, Crna Gora je dobila 44. Vladu.  

Tri mjeseca pregovaranja značila su i tri mjeseca izvještavanja o pregovorima, plasiranja narativa da ovom i onom narodu ne daju da budu u Vladi, analiziranja po jutarnjim programima TV Pink, TV Hepi i tabloidima.  

Svečano objavljivanje dogovora o Vladi i njenog sastava, te njeno izglasavanje našte srca bili su okidač za ultrapristrasne čestitke i žalopojke.  

Među prvima je, prije samog formiranja, čestitao Informer navodeći da „Crna Gora konačno dobija Vladu kakvu zaslužuje“ i da „Mandić i Knežević uskaču na scenu“.   

Čestitke Andriji Mandiću su prenijele Večernje novosti i to ni manje ni više nego od njegovog kolege iz koalicije Milana Kneževića.  

Prva žalopojka je stigla kroz naslov portala Voice of Montenegro, koji sebe predstavlja kao „prvi portal dijaspore“. Prvi portal dijaspore se sažalio nad našom kolektivnom sudbinom kroz najavu sastava Vlade koju su naslovili „Ovako će izgledati prva četnička Vlada Crne Gore i naravno bez Crnogoraca“.  

Dok je u parlamentu trajalo politički maraton, Novosti su nas upozorile da zbog izbora Andrije Mandića „Milovi prave haos ispred Skupštine Crne Gore“. A kad kliknete na tekst, u njemu šest rečenica i ni pomena o nepostojećem haosu.  

Informer nije vidio haos ali jeste „crnogorski politički cirkus“ dajući jedan od zanimljivijh informerovskih naslova u posljednje vrijeme – „Crnogorski politički cirkus! Spajić: Bez mene beda! Abazović: Plasiraš “crni scenario” – sve je…“. Ono što je takođe još zanimljivije je da u tekstu nema nijedne jedine Spajićeve riječi.  

Komšije iz Hrvatske su se ovoga puta uključile zabrinuto pitajući „da li smo kao na pladnju izručeni Rusiji i Srbiji“, ne krijući „šok“ zbog odluke albanskih partija da uđu u Vladu i brinući da li ćemo opstati kao nacija.  

Nakon tri mjeseca pregovora, 24 sata diskusije u Skupštini, prosječan građanin i konzument medija mogao bi reći  – ne primamo čestitke a ni saučešće, naročito ne u formi manipulacija.  

In this article