Septembar u medijima: Za šaku klikova

955

Ništa laž ne učini ubjedljivom kao zrno istine. Ovu staru postmodernu gnomu potvrdio je medijski septembar u kojem smo sa zadovoljstvom raskinkali neke obmane epskih pretenzija.

Ponovilo se pravilo: ne samo da fakti dobro dođu, već uspiju da osnaže lažni narativ i daju mu prizvuk istine.

Tako na primjer vojna vježba Albanian Effort19 sa malo mašte i uzvičnika može biti predstavljena kao početak novog rata na Kosovu, ili makar zveckanje oružjem. 

Vidjeli smo takođe da govor Angele Merkel valja samo malo modulirati ako želiš da uprostiš poruku i svedeš njene riječi na navodni šamar Amerikancima.

Merkelova kaže – Evropa mora jače da zapne na polju bezbjednosti, lokalni tabloidi prenose poklič kojeg se ne bi postidio ni dr Branko Kostić – nećemo više hraniti američke vojnike! 

Bio je prilično američki septembar, pa su i dvije “mekše vijesti” u našem pregledu isplivale s onu stranu istine i Atlantika.

Grupa medija je Bila Klintona dokumentovala kao transvestita zloupotrebom jednog ulja na platnu, dok je nekoliko vizionara scenu na Ist Riveru vidjelo kao jedinu dostojnu da premijer Milo Đukanović na njoj debituje sa naočarima. 

Iako je isti Đukanović nosio cviker nekoliko puta ranije, iako je Klinton na štiklama umjetničko djelo manje poznate slikarke, internet je zahvatila pompezna naslada i mnogi su klikali, kao da im je posljednji put.