1000 puta ponovljena laž: Bajden ponovo na meti istih neistina

288

Da Ii ste se uželjeli gafova i dezinformacija vezanih za prvog čovjeka SAD? Mi nijesmo. Ali, ipak, Džo Bajden nastavlja da bude lajt motiv nekim dezinformatorima, pa se samim tim često i nađe među radovima Raskrinkavanja.  

Nedavno je predsjednik Amerike ponovo imao peh i pao je, ali dezinformatorska mreža nije taj slučaj nešto puno ispratila. Možda zato što to nije ništa novo. Kao što smo iz više navrata pisali, Bajden definitino daje materijala svjetskim medijima i onima koji vole da bace dobru foru na društvenim mrežama. Kada nema aktuelnosti, ili ako nijesu u fokusu, onda se “kopa” po starim Džoovim “radovima”.  

Jedan je ponovo isplivao, a tiče se susreta Bajdena sa papom Franjom. Kao i ranije, i ovog puta se ponovo tvrdi da je Bajden rekao nešto što nije. U jednom postu koji prati video i razgovor njih dvojice se kaže:  

Bajden:”Vi ste najomijeniji afro-američki bejzbol igrač u Americi” 
Papa:”Znam”. 
Svetejeblo! 

Kako smo prethodno pisali:  

“Papa Franjo sastao se sa Bajdenom 29. oktobra 2021. nakon čega su odmah krenule zlonamjerne kampanje o sadržaju njihovog razgovora. 

Ali, ako pogledate čitav video koji je objavio Vatikan, shvatićete da Bajden Papu Franja nije nazvao američkim igračem bejzbola, već je govorio o starenju kroz poređenje sa čuvenim afro-američkim igračem bejzbola Sečelom Pejdžom. Pejdž je poznat po tome što je bejzbol počeo da igra 1927. godine sa samo 20 godina, a posljednji meč je odigrao 1965. sa 58 godina. Papa trenutno (u momentu pisanja tog teksta) “gazi” 86-tu. 

Ova manupulacija prvo se širila u Americi, gdje je postala viralna na Tviteru, a raskrinkao je AP. Da je u pitanju lažna vijest dokazali su i istraživači Rojtersa.” 

Zbog svega pomenutog i činjenice da se ovaj narativ ponavlja, sporna objava dobija ocjene lažna vijest i reciklaža. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article