Jun je mjesec prajda, a dok dobar dio planete slavi različitosti i slobode, drugi dio se bavi govorom mržnje i dezinformacijama. Jedna stiže iz Njujorka.  

Na Fejsbuku se dijeli fotografija zastava duginih boja, za koje se tvrdi da su postavljene ispred zgrade UN-a. U dva posta podijeljeno je nešto nalik isječku iz medija, pod naslovom:  

Ujedinjene nacije zamjenile sve 193 zastave zemalja sa LGBT zastavama 

Objave prate narativi da se radi o sprovođenju “bolesne agende”. Međutim, najinteresantnije je to što objave u podnaslovu demantuju same sebe i daju pravu informaciju.  

Zastave duginih boja nijesu osvanule ispred zgrade UN-a, niti su zamijeniile zastave članica, već kod Rokfeler centra u Njujorku, kao što se i navodi u podnaslovu spornih objava.  

Portparol UN-a, Stefan Dužarik, za AP je takođe negirao da su zastave ispred zgrade UN-a, a AP je uspio da uđe u trag fotografiji i djeluje da je ona nastala 2019. kod Rokfeler plaze. 

Na sajtu Rokfeler centra može se naći informacija da u junu slave prajd:  

“Proslava mjeseca ponosa postala je glavna komponenta programa Rokfeler centra, igrajući ključnu ulogu u obezbjeđivanju inkluzivnog i raznolikog prostora za sve u srcu Midtauna. Tokom juna, naš kampus će biti preplavljen znacima i simbolima ponosa sa duginim stazama, stotinama zastava ponosa koje okružuju Klizalište i vinilnim naljepnicama koje ukrašavaju njegove prostore. Odabrani prodavci će objaviti ograničene ponude, popuste i aktivacije za proslavu koja traje mjesec dana”, navodi se na sajtu. 

U trećem postu podijeljen je video snimak duginih zastava koje se vijore, a u okviru videa okačen je propratni tekst, koji kaže:  

Zastave jedne svjetske vlade zamijenile zastave raznih zemalja 

Autor posta na našem jeziku uz video dodaje: 

Buduća zastava svijeta… zastava jedne svjetske vlade.. 
Pod ovom zastavom će se jednako gaziti i strejt i gay…i bijelci i crnci…i muslimani i hriscani… 

Iako u videu stoji da je u pitanju Rokfeler centar, opet se aludira na zastave članica UN-a.  

S obzirom na sve navedeno, prve dvije objave dobijaju ocjenu – dezinformacija, dok posljednja dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article