I više od stotinu godinu nakon što se počeo obilježavati medjunarodni Dan žena, raspredaju se razne teorije zavjere I negira njegov značaj.

Portal “Sedmica”  iskoristio je Međunarodni praznik žena 8. mart  da objavi kolumnu pod nazivom

U autorskom tekstu se navodi da je njemačka feministkinja Klara Cetkin u časopisu ‘’Jednakost’’ objavila 28.12.1910. tekst u kome navodi da je u formi rezolucije na drugoj konferenciji socijalistknja u Kopenhagenu usvojen njen predlog da 8.mart bude Dan žena. Autor ove kolumne ovu činjenicu negira:

U rezoluciji iz 1910. godine, koju je lako pronaći na internetu može se jasno pročitati da navodi iz ove kolumne nijesu tačni, ni potkrijepljeni činjenicama i dokazima.

U rezoluciji se jasno navodi prijedlog Klare Cetkin:

Dakle, ovaj prijedlog Klare Cetkin, nije ‘’poturen’’ kroz novine, već se nalazi u zvaničnim istorijskim dokumentima koji su dostupni za provjeru. Zbog toga, ovaj članak sa portala Sedmica, ocjenjujemo kao dezinformacija.

Ocjenu”Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Sedmica magazin: Dezinformacija