dritan-fizicka-likvidacija

Drugom krugu predsjedničkih izbora prethodile su različite dezinformacije, u cilju stvaranja predizbornih tenzija i uticanja na izborni rezultat.

Na portalu Voice of Montenegro je u subotu, 1. aprila, objavljena informacija da će premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović biti uhapšen:

“Dritan Abazović ide u zatvor!” navedeno je u naslovu teksta Voice of Montenegro”

U daljem tekstu portala Voice of Montenegro navedeno je da će Abazović biti priveden zbog navodnog udruživanja u organizovanu kriminalnu organizaciju.

“Od pouzdanog izvora iz Specijalnog državnog tužilaštva VOMINFO saznaje da će u poneđeljak aktuelni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović biti priveden i sproveden sudiji pod sumnjom za udruživanje u organizovanu kriminalnu organizaciju”, navedeno je u tekstu portala Voice of Montenegro.

Informacija da će Abazović biti priveden 3. aprila proširila se i na društvenim mrežama. (ovdje i ovdje)

Za pojedine netačne tvrdnje, vrijeme je najbolji demant, kao u ovom slučaju. Dakle, predsjednički izbori su završeni, 3. april je prošao, a premijer je i dalje na slobodi uprkos tvrdnjama portala Voice of Montenegro, da će biti priveden.

Iako je pomenuti portal najavio drugačiji ishod, Abazović je nastavio nesmetano da obavlja svoje dužnosti, a takođe, u medijima nije prenijeta nijedna informacija u vezi sa njegovim hapšenjem.

Politički akteri u Crnoj Gori nerijetko upućuju prijetnje jedni drugima da će biti uhapšeni, te da će upravo na taj način završiti svoju političku karijeru. Evidentno je da je istu matricu odlučio da primijeni i portal Voice of Montenegro uoči izbora.

Analiziranu medijsku objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article