Stav o uklanjanju spomenika Milici Rakić neopravdano povezan sa Crnom Gorom

488

Nije nepoznanica da regionalni mediji imaju opredijeljen stav prema Crnoj Gori, a u skladu sa tim prilagođavaju i uređivačku politiku i konstruišu informacije vezano za našu državu.

Posljednji primjer je teskt objavljen na portalima Alo.rs i Informer, koji prati naslov:

“Natovac koji zastupa Crnu Goru i Kosovo zahteva “Srušiti spomenike ubijenoj srpskoj deci!”

U daljem tekstu je navedeno:

“Austrijski ekonomista Gunter Felinger, koji je poznat po tome da na društvenim mrežama često napada Srbiju i Rusiju, ovog puta je otišao korak dalje, sramno pozivajući na uklanjanje spomenika mučko stradalim mališanima tokom NATO agresije 1999. Godine”, dodaje se u tekstu.

Gunter Felinger je austrijski ekonomista.

Za Crnu Goru ga organizacija Montenegro goes Europe, čiji je Felinger predsjednik a koja se navodno zalaže da Crna Gora što prije uđe u u EU. On je u julu prošle godine boravio u Podgorici gdje je obilazio pojedine nevladine organizacije, imao sastanke sa parlamentarcima, ali svakako nema nikakvog govoro o tome da on zastupa Crnu Goru na bilo koji način niti da je povezan sa zvaničnim vlastima, niti ovi njegove stavovi mogu ikako biti povezani sa Crnom Gorom.

Felinger je vrlo aktivan na društvenim mrežama, često objavljuje reagovanja, komentare i analize pitanja koja se odnose na region uključujući i teme kao što su Evropska unija i NATO, a što nerijetko izazove snažne reakcije javnosti.

Upravo se to dogodilo kada je objavio tvit koji su prenijeli mediji i koji je poslužio za kreiranje senzacionalističkih naslova.

Ali, tom tvitu je prethodio jedan u kom je Filinger iznio stav da je Slobodan Milošević kriv za smrt djece u čiju čast je simbolično i podignut spomenik djevojčice Milice Rakić koja je preminula tokom bombardovanja. Kazao je da spomenik podstiče antiamerikanizam i anti-NATO narativ, te pozvao da se spomenik ukloni.

Međutim, riječ je o ličnim stavovima koje je Felinger iznio.

On svakako nije zvaničnik koji predstavlja Crnu Goru, niti se njegovi stavovi mogu smatrati zvaničnim porukama i stavovima naše zemlje.

Emotivnim naslovom, regionalni mediji su pokušali dovesti u vezu stav o osjetljivom pitanju u Srbiji sa Crnom Gorom, stvarajući negativnu reakciju kod čitalaca. Iz tog razloga, medijskim objavama dajemo ocjenu pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

In this article