„Airbag“ štiti starije osobe od povreda i nema veze sa maskama

1336

Iako je da je većina dezonformacija ovih dana vezana za vakcine protiv COVID-19, ali dezinformatori ne zapostavljaju ni medicinske maske koje služe za prevenciju od zaraze koronavirusom.

Da bi zagovarali nenošenje maski, ovoga puta zloupotrijebili su kineski proizvod koji sa maskama nema ništa, osim što okupljeni, pri njegovoj demonstraciji, nose maske.

videu koji se dijeli Fejsbukom može se vidjeti demonstracija prsluka sa erbegom kakvi se nalaze u automobilima.

„Nesvestica zbog nošenja maske?! Ma, nikakav problem! Evo, Air-bag da ne tresnete o zemlju… Ali, nema skidanja maski! Koliko glup trebaš biti da radije kupiš ovo nego da skineš masku?!“, navodi se u opisu videa.

Ovaj proizvod nema veze sa maskama i navodnom nesvjesticom od njih i nastao je prije pandemije, u Kini.

U pitanju su jastuci koji se otvaraju pri određenom naginjanju tijela, a koji su namijenjen starijim osobama kako bi se izbjegle povrede pri padu, što možete vidjeti u ovom videu na YouTube-u. On je nastao 2019 što se može vidjeti u tekstu i u videu koji je emitovao Euronews.

Još jedan u nizu proizvoda sa istom namjerom počeo je da se reklamira u aprilu ove godine, ali ni u reklami za njega se ne pominju maske, već se isključivo navodi da je u pitanju zaštita za starije osobe.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.