Šala o lažnom svešteniku: Put od satire do dezinformacije sve kraći

1632

Put od satire do dezinformacije je sve kraći. Ono što neko plasira kao humor često se, namjerno ili ne, u roku od samo nekoliko sati publici prosljeđuje kao dezinformacija.

Satirični portal Bijeljina Njuz objavio je nedavno vijest o svešteniku na zamjeni koji je varao vjernike. U ovom tekstu se navodi da se ista osoba predstavljala i kao nadbiskup, a da je, pored toga, ”u okolini Tuzle obavio nekoliko dženaza”.

Tekst koji je objavljen na portalu “Bijeljina Njuz”, koji objavljuje izmišljenje šaljive vijesti, objavili su i domaći i regionalni mediji, interpretirajući je kao istinitu, a bilo je i fejsbuk korisnika koji su je ozbiljno shvatili.

Tako se u objavi fejsbuk korisnika, koji je podijelio skrinšot pomenute vijesti sa portala Sandžakdanas navodi da „ima posla ko hoće da radi“. Ova vijest dijelila se na Fejsbuku i sa portala Sandžačke.rsA2Vijestigvu.baTop danasTutinske novinepressmedia.ba… a iste informacije je dan kasnije prenio i Kurir.

Svi ovi mediji i stranice prenijeli su istovjetan tekst ne provjeravajući tačnost:

“Isto lice se tereti da je prevarom steklo dobit obavljajući dženaze i katoličke pogrebe po Federaciji. Muškarac čiji su inicijali S.S. iz Ruhotine tereti se da je u zadnjih nekoliko mjeseci prevarom stekao dobit od nekoliko desetina hiljada konvertibilnih maraka. On je, predstavljajući se kao sveštenik na zamjeni, svetio vodicu po semberskim selima, dok je dvoje djece i krstio. Jedno od prevarenih lica je i Milka iz Batkovića: – Men se ovaj novi popić pravo svidijo, da ti vidiš što to lijepo pjeva, dala sam dvaes marki. Bilo je čudno što se nakrka čvaraka u po posta al reko ogladnio veseljak, sam se ti rani djete moje. Posle 10 dana dođe bo naš pop, reko nepočinj pope imam 2 marke ukuć. Isti muškarac se optužuje da se predstavljao kao nadbiskup gdje mu je u jednom hercegovačkom selu priređen i doček, dok je u okolini Tuzle obavio nekoliko dženaza”, glasi tekst sa satiričnog portala.

S obzirom na to da je na portalu Bijeljina Njuz  jasno naznačeno da je u pitanju “zabavni satirični portal koji prati najnovija dešavanja u Semberiji, ali i regionu ova objava dobija ocjenu „satira“.

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

Edit: 11.4.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.