Alečković nastavlja da dezinformiše javnost

2940

Iako su regionalni portali za provjeru činjenica pisali više puta o neutemeljenim tvrdnjama i teorijama zavjere psihološkinje Mile Alečković u vezi koronavirusa to ne sprečava pojedine medije da joj i dalje daju prostor da širi svoje stavove.

Glas javnosti je na svom YouTube kanalu krajem novembra objavio intervju sa ovom kliničkom psihološkinjom koji je pogledalo 196.822 ljudi. Djelovi ovog intervjua  objavljeni su i na Fejsbuku  gdje je video podijeljen 11.000 puta.

U emisji pod nazivom „Narode izdrži još malo dolazi vrijeme pravde“ Mila Alečković tvrdi da je aktuelni  svjetski zdravstveni problem unaprijed smišljeni plan protiv koga narod treba da se bori i ukazuje da je „sloboda važnija od zdravlja“.

Alečković, čije smo tvrdnje ranije raskrinkavali,  da djeca ne nose maske, jer, kako tvrdi, to ostavlja negativne posljedice.

Kao što smo više puta pisali i upućivali, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da maske treba koristiti kao dio sveobuhvatne strategije mjera za suzbijanje prenosa i spasavanje života, ali da samo upotreba maske nije dovoljna da obezbijedi adekvatan nivo zaštite od COVID-19, već da treba držati distancu, prati ruke. Kada su u pitanju djeca, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ne preporučuje da maske nose jedino djeca ispod dvije godine jer djeca tog uzrasta ne mogu ukazati na poteškoće koje bi im maska mogla izazvati. Slične preporuke uputila je i Akademija pedijatara, čija je članica Dr Jenifer Stu  govorila upravo o ovme za USA Today. Dokaza da maske štete djeci nema.

Stav SZO i Unicef-a je da djeca do pet godina ne nose maske, dok  odluka za djecu od šest do 11 godina treba da se zasniva na određenim faktorima, među kojima su, da li je virus široko rasprostranjen na određenom područuju, sposobnosti djeteta da je bezbjedno koristi, adekvatan nadzor odraslih i uputstva djetetu kako da nose masku. SZO i Unicef preporučuju da djeca iznad 12 godine nose maske na isti način kako i odrasli.

Takođe, Raskrinkavanje se i ranije bavilo netačnim tvrdnjama da maske izazivaju rak.

Ni ova tvrdnja nije tačna jer se virus SARS-COV-2 koji je iz porodice koronavirusa i izaziva bolest COVID-19 pojavio prvi put krajem prošle godine i kako ističe SZO prvi put su za ovaj novi virus saznali 31. decembra 2019. godine nakon izvještaja o grupi slučajeva  virusne upale pluća u kineskom gradu Vuhanu.

Za ove tvrdnje Alečković nije ponudila nikakav dokaz, niti postoje bilo kakvi podaci koji ukazuju da bi tvrdnje da je “Gejts ležao na psihijatriji” mogle biti tačne.

Ona svoju teoriju upotpunjuje dodatnim tvrdnjama da uz Gejtsa u ovoj prevari stoji „farmakomafija, bankarska mafija i politička mafija“, te kako je dio ljekara podmićen novčano da daje dijagnoze da je neko bolestan od korone. Dokaze za ove što navodi Alečković ne daje.

O tvrdnjama bez dokaza da je Bil Gejts dio korona projekta objavljeni su brojni tekstovi portala za provjeru činjenica, a i Raskrinkavanje se ovom temom bavilo više puta.

Kako smo ranije objavili, PCR test, jednostavno, detektuje prisustvo koronavirusa u organizmu, i predstavljaju, trenutno, najpouzdaniji način testiranja pacijenata.

Tvrdnje Mile Alečković ocijenili smo kao dezinformacije. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ovaj sadržaj dobija i ocjenu  teorija zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Dezinformacija