Aluminijum, vakcine, HAARP: Neistine koje se predstavljaju kao nauka

2220

Vakcinisanje djece protiv različitih bolesti stvorilo je snažan pokret, na globalnom nivou, iz kojeg svakodnevno izlazi gomila dezinformacija o bezbjednosti vakcina, odnosno o njihovoj navodnoj štetnosti po djecu.

Jedna od glavni teza antivakserskog pokreta je opasnost od aluminijuma u vakcinama.

Primjer za ovakve manipulacije je i nedavna objava na Fejsbuku naslovljena.

Ovakve, porizvoljne tvrdnje, demantuje Centar za edukaciju o vakcinaciji, inače jedan od djelova Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koji objavljuje sadržaj vakcina koje su odobrene za upotrebu.

Oni su objasnili da neke vakcine sadrže aluminijum poput onih koje su prevencija za hepatitis A, hepatitis B, difteriju, veliki kašalj… Ipak, nije tačno da sve vakcine  u sebi imaju aluminijum. Objašnjeno je i da je uloga aluminijuma u vakcinama da poboljša imunološki sistem, te da se on u vakcinama nalazi u malim dozama koje ne mogu nanijeti štetu organizmu, kao i da se neke soli aluminijuma koriste za poboljšanje imunološkog odgovora na vakcinu čak više od 70 godina. Objašnjavaju i da se većina aluminijuma koji ulazi u tijelo eliminiše brzo.

Objava se, pored vakcina, bavi i jednom od najpopularnijih tema među teoretičarima zavjere – takozvanim kemtrejlsima.

Raskrinkavanje se već bavilo temom “kemtrjelsa”, koji su zapravo samo oblaci leda koji nastaju usljed susreta toplog vazduha sa hladnim.

Kada je u pitanju geoinženjering, taj projekat jeste stvaran, i zapravo se radi o stvaranju vještačkih oblaka sa ciljem smanjenja globalnog zagrijavanja. Ipak, u studijama i eksperimentima koji se tiču geoinženjeringa, poput Harvardovog SCoPEx eksperimenta, uopšte ne pominju aluminijum.

Da, tačno je da aluminijuma ima svuda oko nas. Aluminijum je najrasprostranjeniji metal u prirodi, u zemlji, u vodi i vazduhu. Ima ga i u hrani. Ipak, američka Administracija za ljekove i hranu (FDA) ocijenila je da je aluminijum kao aditiv u hrani i medicinskim sredstvima generalno bezbjedan.

U tekstu se navodi i da se u u GMO hrani nalazi najviše Glifosata.

Opet, američka FDA je u izvještajima o pesticidima u toj zemlji zaključila, testirajuću 879 uzoraka kukuruza, soje, mlijeka i jaja na ovaj pesticide, potvrdila da nema njegovih štetnih ostataka u hrani.

Kao prvo, američki faktčekeri iz PolitFacta pojasnili su da nema dokaza da je nacistička Njemačka koristila Fluor kao sedative za ljude zatočene u logorima.

Drugo, prema evropskim zakonima, dozvoljena količina, odnosno jačina fluora u pastama za zube je 0,15 odsto u pakovanju.

Kako su pojasnili faktčekeri iz FullFacta, britanske zdravstvene vlasti su navele da odrasla osoba od 70 kilograma bezbjedno može konzumirati od 1,7 do 10 grama paste za zube dnevno, a procjenjuje se da se za prosječno pranje zuba koristi najviše 0,25 grama paste.

Naravno, našlo se mjesta i za tvrdnje o 5G mreži.

Navode da 5G mreža šteti zdravlju opovrgli su i britanski fektčekeri, pa je tako britanski Fullfact objavio u januaru tekst u kom ističu da nema dokaza da 5G tehnologija može oštetiti imuni sistem. Fullfact prenosi stav engleske Agencije za javno zdravlje da ne postoje ubjedljivi dokazi da  izlaganje ispod  smjernica koje je dala Međunarodna komisije za smjernice o nejonizujućem zračenju može izazvati štetne uticaje na zdravlje. Ove smjernice idu i do 300GHz, dok će maksimum za 5G vjerovatno biti samo u desetinama GHz.

Na red je, svakako, došao i HAARP.

HAARP, čiji je cilj izučavanje jonosfere, vječita je tema među teoretičarima zavjere.

Dakle, apsolutno nema dokaza da 5G, HAARP, aluminijum i vakcine izazivaju autizam, mulitplu sklerozu, Alchajmerovu bolest i demenciju, kako se to tvrdi.

S obzirom na činjenice da se u ovoj objavi sve ove tvrdnje nude bez ikakvih dokaza, pozivanja na relevantna naučna istraživanja, dobija ocjenu pseudonauka.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Pseudonauka