Lažna fotografija se i dalje dijeli: Ovo nije kampanja TED-a

2665

Ekspanziju društvenih mreža u stopu su ispratile brojne zloupotrebe i manipulacije poput širenja lažnih fotografija, “namontiranih” objava, falsifikovanih poruka i njihovog pripisivanja događajima i osobama.

Tako korisnici Facebooka dijele sliku na kojoj se djevojčica i odrasli muškarac drže za ruke, sa porukom na engleskom jeziku „Pedophilia is a natural sexual orientation“ (Pedofilija je prirodna seksualna orijentacija). Na slici su i četiri logotipa koji ostavljaju utisak da je riječ o marketinškoj kampanji.

Jedan od četiri logoa je i prepoznatljivi logo američke medijske organizacije TED, koja objavljuje video snimke govora pod sloganom „Ideje vrijedne dijeljenja“.

O ovom falsifikatu je već pisao Reuters u julu ove godine,  ističući da je objava je više puta označena kao dio Facebookovih napora da suzbije dezinformacije, te da je tada imala preko 2 miliona pregleda.

Nažalost, lažnu sliku nastavljaju da šire i korisnici Facebooka sa našeg govornog područja.

Portparol TED-a je Reutersu potvrdio da ova slika nikada nije bila dio bilo kojeg promotivnog materijala koji je odobrio TED.

“TED nije imao učešća u kreiranju ili odobravanju ovog oglasa.”

Fotografija koja je korišćena kao podloga za proširenu dezinformaciju dostupna je ovdje, uz opis: „Roditelj drži ruku malog djeteta“.

Najranija verzija slike u visokoj rezoluciji koju je Reuters uspio pronaći potiče sa 4chan diskusije iz 2018. godine.

Slika koja se dijeli u objavama na društvenim mrežama izmišljena je i dizajnirana da izgleda kao TED-ova marketinška kampanja, pa zato ovim objavama dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest