Lažna fotografija se i dalje dijeli: Ovo nije kampanja TED-a

2031

Ekspanziju društvenih mreža u stopu su ispratile brojne zloupotrebe i manipulacije poput širenja lažnih fotografija, “namontiranih” objava, falsifikovanih poruka i njihovog pripisivanja događajima i osobama.

Tako korisnici Facebooka dijele sliku na kojoj se djevojčica i odrasli muškarac drže za ruke, sa porukom na engleskom jeziku „Pedophilia is a natural sexual orientation“ (Pedofilija je prirodna seksualna orijentacija). Na slici su i četiri logotipa koji ostavljaju utisak da je riječ o marketinškoj kampanji.

Jedan od četiri logoa je i prepoznatljivi logo američke medijske organizacije TED, koja objavljuje video snimke govora pod sloganom „Ideje vrijedne dijeljenja“.

O ovom falsifikatu je već pisao Reuters u julu ove godine,  ističući da je objava je više puta označena kao dio Facebookovih napora da suzbije dezinformacije, te da je tada imala preko 2 miliona pregleda.

Nažalost, lažnu sliku nastavljaju da šire i korisnici Facebooka sa našeg govornog područja.

Portparol TED-a je Reutersu potvrdio da ova slika nikada nije bila dio bilo kojeg promotivnog materijala koji je odobrio TED.

Fotografija koja je korišćena kao podloga za proširenu dezinformaciju dostupna je ovdje, uz opis: „Roditelj drži ruku malog djeteta“.

Najranija verzija slike u visokoj rezoluciji koju je Reuters uspio pronaći potiče sa 4chan diskusije iz 2018. godine.

Slika koja se dijeli u objavama na društvenim mrežama izmišljena je i dizajnirana da izgleda kao TED-ova marketinška kampanja, pa zato ovim objavama dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest