Americi NATO, čitaocu pristrastan tekst

Da manipulisanje informacijama o NATO-u nema rok trajanja pokazuje se iznova i iznova. Posljednji takav slučaj je objava portala srb.news-front.info koji je 16. novembra objavio vijest naslovljenu:  A odgovor na pitanje “zašto“ iz ovog teksta nalazi se na sajtu NATO-a. Objašnjeno je da još od 1950. NATO uvijek traži od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država traži …

534

Da manipulisanje informacijama o NATO-u nema rok trajanja pokazuje se iznova i iznova.

Posljednji takav slučaj je objava portala srb.news-front.info koji je 16. novembra objavio vijest naslovljenu: „Srbin ne da ženu, pušku i vlast. Amerikanac ne da NATO“

Ovaj tekst prvi objavljen je još 2016. godine u Sputnjiku, prenio ga je tada i portal srbin.info.

U tekstu se navodi da je čitav komandni kadar NATO-a uvijek bio i biće američki. Autor nabraja da je američki general Kertis Skaparoti novi glavnokomandujući objedinjenih snaga NATO-a u Evropi, da je dužnost preuzeo od američkog generala Filipa Bridlava, da je prije Bridlava je ovu dužnost obavljao američki admiral Džejms Stavridis, koji je to naslijedio generala Bantka Kradoka…

“Da ne idemo dalje u prošlost, jer vam imena admirala i generala mnogo ne znače. Suština je da nijedan glavnokomandujući snaga NATO-a u Evropi nikad nije bio neko ko nije Amerikanac. Zašto?“

A odgovor na pitanje “zašto“ iz ovog teksta nalazi se na sajtu NATO-a.

Objašnjeno je da još od 1950. NATO uvijek traži od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država traži da predloži vrhovnog komandanta.

U objašnjenju zbog čega je vrhovni komandant uvijek iz Sjedinjenih Američkih Država kaže se da je to zbog činjenice da su SAD najjača vojna sila NATO-a, da postavljanje Amerikanca kao glavnokomandujućeg vojnim operacijama simbolizuje nastavak posvećenosti SAD NATO-u i odbrani Evrope te unosi sigurnost onim evropskim nacijama koje su zabrinute zbog potencijalmih prijetnji njihvoj bezbjednost. Takođe, jasno se ističe da je nuklearno oružje ultimativno oružje odvraćanja za Alijansu, i da je, zbog činjenice da većina nuklearnog oružja dolazi iz SAD, bitno da oružanim snagama komanduje američki oficir.

Da bi se uspostavila ravnoteža, pojašnjava se, druge ključne pozicije u NATO-u su rezervisane za ne-Amerikance, kao što je slučaj sa funkcijom generalnog sekretara Alijanse, koji je uvjek Evropljanin, dok se pozicija predsjedavajućeg u Vojnom komitetu NATO-a daje Evropljaninu ili Kanađaninu.

——

Takođe, u tekstu se tvrdi i da odluke NATO-a donosi Pentagon.„Zato je komanda združenih snaga NATO-a u Evropi pozicija sa težinom. Na njenom čelu je uvek vojničina. A pošto u vojsci postoji lanac komandovanja, on je direktno podređen Pentagonu. Ono što mu Pentagon kaže da radi, on to radi. Suštinski je on najmoćniji čovek u NATO, ma kako to formalno bilo napisano“, kaže se u tekstu.

Ipak, činjenice kažu drugačije.

Opštepoznata činjenica je da NATO sve svoje odluke, uključujući one o vojnim intervencijama, raspoređivanju vojske, donosi konsenzusom svih 29. članica. Dakle, bez saglasnosti svih članica, američki oficiri, Pentagon, niti bilo ko drugi ne može odlučivati o potezima NATO-a.

U ovom objavljenom tekstu čitaocima nijesu pružene sve dostupne informacije kako bi dobili kompletnu sliku o strukturi NATO-a i načinu donošenja odluka već su predstavljene samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

Obije tvrdnje, koje smo analizirali – tvrdnja da “nijedan glavnokomandujući NATO-a nije bio neko ko nije Amerikanac”, te tvrdnja da “odluke NATO-a donosi Pentagon”, primjer su selektivnog prikazivanja činjenica. 

U ovom tekstu se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju, zbog čega ovom tekstu dodjeljujemo ocjenu “pristrasno izvještavanje“. 

(Raskrinkavanje.me) 

News Front: Pristrasno izvještavanje

Autor:

Milica Kovačević

Objavljeno:

03/12/2019

Ocjena:

Pristrasno izvještavanje