Da manipulisanje informacijama o NATO-u nema rok trajanja pokazuje se iznova i iznova.

Posljednji takav slučaj je objava portala srb.news-front.info koji je 16. novembra objavio vijest naslovljenu: 

A odgovor na pitanje “zašto“ iz ovog teksta nalazi se na sajtu NATO-a.

Objašnjeno je da još od 1950. NATO uvijek traži od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država traži da predloži vrhovnog komandanta.

U objašnjenju zbog čega je vrhovni komandant uvijek iz Sjedinjenih Američkih Država kaže se da je to zbog činjenice da su SAD najjača vojna sila NATO-a, da postavljanje Amerikanca kao glavnokomandujućeg vojnim operacijama simbolizuje nastavak posvećenosti SAD NATO-u i odbrani Evrope te unosi sigurnost onim evropskim nacijama koje su zabrinute zbog potencijalmih prijetnji njihvoj bezbjednost. Takođe, jasno se ističe da je nuklearno oružje ultimativno oružje odvraćanja za Alijansu, i da je, zbog činjenice da većina nuklearnog oružja dolazi iz SAD, bitno da oružanim snagama komanduje američki oficir.

Da bi se uspostavila ravnoteža, pojašnjava se, druge ključne pozicije u NATO-u su rezervisane za ne-Amerikance, kao što je slučaj sa funkcijom generalnog sekretara Alijanse, koji je uvjek Evropljanin, dok se pozicija predsjedavajućeg u Vojnom komitetu NATO-a daje Evropljaninu ili Kanađaninu.

——

Takođe, u tekstu se tvrdi i da odluke NATO-a donosi Pentagon.

Ipak, činjenice kažu drugačije.

Opštepoznata činjenica je da NATO sve svoje odluke, uključujući one o vojnim intervencijama, raspoređivanju vojske, donosi konsenzusom svih 29. članica. Dakle, bez saglasnosti svih članica, američki oficiri, Pentagon, niti bilo ko drugi ne može odlučivati o potezima NATO-a.

U ovom objavljenom tekstu čitaocima nijesu pružene sve dostupne informacije kako bi dobili kompletnu sliku o strukturi NATO-a i načinu donošenja odluka već su predstavljene samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

Obije tvrdnje, koje smo analizirali – tvrdnja da “nijedan glavnokomandujući NATO-a nije bio neko ko nije Amerikanac”, te tvrdnja da “odluke NATO-a donosi Pentagon”, primjer su selektivnog prikazivanja činjenica. 

U ovom tekstu se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju, zbog čega ovom tekstu dodjeljujemo ocjenu “pristrasno izvještavanje“. 

(Raskrinkavanje.me) 

News Front: Pristrasno izvještavanje