Rat između ove dvije države nije u najavi, ali mediji koriste ekspertske analize i procjene i tako naslovima odmjeravaju snage vojnih sila

Portal IN4S objavio je 27.novembra tekst naslovljen:

„Rusi su svakako jači: Velika Britanija procjenjuje spremnost za rat sa Rusijom“

IN4S piše, prenoseći tekst BBC-ja, koji se poziva na izvještaj Kraljevskog ujedinjenog instituta za vojna istraživanja (RUSI), da kopnene snage Velike Britanije ne mogu da se suprotstave Rusiji ako dođe do rata.

„Eksperti instituta su došli do zaključka da Britanci imaju veliki nedostatak municije, artiljerijskog oruđa i transporta. Modernizacija vojske Velike Britanije je „neodložna i kritički prioritet“, navodi se u izveštaju. Naglašava se i da se ukupna brojnost britanskih snaga smanjuje devet godina zaredom, dok u budžetu Ministarstva odbrane može biti stvorena rupa od sedam milijardi funti.“

Tekst BBC-ja, na koji se IN4S poziva, objavljen je pod naslovom „Eksperti: Ujedinjeno Kraljevstvo bi bilo nadjačano u sukobu sa Rusijom“.

BBC vjerodostojno prenosi djelove izvještaja, koji se bavi trendovima kad je u pitanju razvoj vojnih sredstava i vojske Ujedinjenog Kraljevstva.

Na početku izvještaja se podsjeća da je Strategijom nacionalne bezbjednosti Velike Britanije za 2015. godinu ukazano da postoji rizik da bi Rusija mogla preduzeti ofanzivne akcije protiv NATO-a i da bi Velika Britanija trebalo da ima kredibilni preventivni stav.

IN4S je, međutim, prenio BBC-jev tekst uz naslov koji navodi čitaoca na zaključak da je u planu oružani sukob Velike Britanije i Rusije, zbog čega Velika Britanija procjenjuje spremnost za rat, a ne da se radi o izvještaju koji se bavi procjenom snage vojske i kriterijumima koje bi vojska trebalo da ispuni, nevezano za mogućnost rata.

Stoga, ovu objavu IN4S-a ocjenjujemo kao klikbejt. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja.

(Raskrinkavanje.me)

IN4s: Klikbejt