Kao što smo već više puta pisali, portal The people’s voice, nekada poznat kao News punch, rasadnik je dezinformacija. i pored dokazanih tekstova na sajtu Raskrinkavanja, analiza koje rade kolege iz cijelog svijeta, sadržaj koji taj portal plasira konstantno se može naći na društvenim mrežama, na raznim jezicima.

Nova tvrdnja govori o tome kako 14 američkih gradova uvodi rigorozne restrikcije. U jednom od postova navodi se:

Ovih 14 američkih gradova planira zabraniti meso, mliječne proizvode i osobna vozila do 2030.

Ta tvrdnja nije tačna, a njom su se bavili i svjetski fekt-čekeri.

Naime, The people’s voice je plasirao ovu dezinformaciju na osnovu agende koju želi da sprovede grupa 96 svjetskih gradova, poznatija pod nazivom C40. Njihov cilj je borba protiv klimatskih promjena.

S obzirom na to da je ova dezinformacija brzo obišla svijet, a da se C40 i ranije suočavao sa sličnim navodima, iz te organizacije da li su komentar:

“Izveštaj se ne zalaže za ograničenja u potrošnji, uključujući ograničenja u potrošnji mesa i mliječnih proizvoda.

Izvještaj je analiza emisija zasnovanih na potrošnji u gradovima C40, a ne plan koji bi gradovi usvojili, a kamoli pravno obavezujući sporazum. Na pojedincima je da donesu svoje lične izbore životnog stila, uključujući koju vrstu hrane da jedu i koju vrstu odjeće preferiraju. Nijedan gradonačelnik C40 nije pristao da prisili ljude da eliminišu konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda, ili na drugi način strogo ograniče potrošnju.”

Portparol C40 govorio je o izvještaju koji je predstavljen članicama, a koji se odnosi na preprouke za kontrolu klimatskih promjena. Istini za volju, The people’s voice je izvadio iz konteksta stavku iz izvještaja, a u kojem se navode progresivni i ambiciozni targeti za ostvarivanje plana.

Svakako, ovdje se radi o preporukama i jasno naznačenim promjenama u ishrani. Iz organizacije C40 jasno je naznačeno da gradovi ne planiraju da zabrane konzumaciju mesa, mliječnih proizvoda ili bilo čega drugog.

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article