Dezinformacijama protiv nastupa Dina Merlina

595
dino.merlin-zastava

Dino Merlin trebalo bi da nastupi u novembru u Beogradu. Koliko interesovanje za njegovu muziku vlada govori činjenica da su sve karte rasprodate jednom, pa onda drugi put, tako da se sada mogu kupiti one za njegov treći nastup u srpskoj prijestonici. Desničari su krenuli u napad, pa je pokrenuta i peticija da mu se ne dozvoli da nastupi, zbog njegovih navodnih komentara na račun Srba tokom ratnih ‘90-ih.

Na društvenim mrežama širi se montaža njegovih navodnih izjava, a jedna od njih glasi:

Ervin Dervišhalidović – Dino Merlin:
“Zabranjeno za Srbe i pse”

Fama oko Merlinovih nastupa traje još od 2011. kada je prvi put nastupio u Beogradu nakon rata. I tada su ga pratili slični navodi, a kako piše u istraživanju kolega iz Raskrinkavanja.ba, koje se poziva na intervju u Blicu, Merlin je na ovu temu već odgovorio:

“I, da raščistimo, jeste li zaista “srbomrzac” kako vas neki nazivaju?

– Nisam. Ne mrzim nikoga, a pogotovo ne jedan narod. To su besmislice. Ja ljude ne delim po nacionalnosti nego na one koji čine nepravdu i one kojima se nepravda čini. Kada su Srbi činili nepravdu, reagovao sam. Kada je nepravda činjena Srbima, i tada sam reagovao. To se jasno može pročitati iz mojih intervjua ali to niko, iz nekog razloga, ovde ne spominje.

Oni koji su protiv vas pozivaju se na neke vaše izjave, poput one koju ste, kako kažu, dali za “Globus”: “Ma, kakav suživot sa Srbima! Bog ne voli one koji seju nered i on će ih ukloniti pomoću naših pušaka”. Jeste li zaista to rekli?

– Moguće da sam tako nešto rekao, jer u situaciji kada vas neko jednog jutra iz čista mira počne granatirati i ubijati snajperima teško možete zadržati poverenje i nadu u ljude i bolje sutra. Snaga mene i mojih sugrađana je u tome da smo preživeli, a ja nikoga nisam pozivao na osvetu ni zbog brojnih nevinih žrtava, niti zbog nepravde koja nam je učinjena. Možda sam u tom času, na trenutak prestao verovati u dobro u ljudima, a počeo, silom prilika, verovati u vlastitu snagu koja će nam pomoći da preživimo.

Po završetku rata, u sarajevskim “Danima” 2001. izjavili ste: “Srbi bi trebalo da uzmu lekove za svoje bolesti, jer je evidentno da su bolesni. Većina je bolesna i to je jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da idem u Beograd, jer bolesnici se obilaze”.

– Ta je izjava nastala nakon nasilja i brutalnog divljanja nad vernicima koji su došli da obeleže postavljanje kamena temeljca za obnovu minirane i srušene džamije Ferhadija (inače to je bio objekat kulturno-istorijskog, a ne samo verskog značaja) u Banjaluci. Šest godina po završetku rata, gledao sam kako ciglama razbijaju glave starcima koji su 1992. godine, kada je srušena ta ista Ferhadija i stotine drugih džamija, proterani iz svojih kuća. Nakon mnogih godina, došli su ponovo u svoj grad i ponovo doživeli isto. Za mene je bolestan svako ko iz čista mira pokušava razbiti nekome glavu, a da pritom taj nije učinio nikom ništa loše, naročito ne onom koji mu želi razbiti glavu. To je bolest o kojoj sam govorio i svakom razumnom potpuno je jasno da se ta izjava ne odnosi na Srbe kao narod nego na one koji su činili ovakve stvari.

Jeste li ikada držali kafanu na kojoj je pisalo “Zabranjeno za pse i Srbe”, a postoji i verzija po kojoj ste takav natpis imali i na LP ploči.

– Nikada nisam imao niti držao bilo kakvu kafanu, niti sam ikada širio mržnju prema bilo kome. Ne postoji ni jedna moja ploča na kojoj piše da je zabranjena za bilo koga. Neko ko izmišlja te priče o meni očigledno ima bolesnu maštu. Većina mojih pesama govori o ljubavi, o univerzalnim iskustvima i namenjene su svima kojima se sviđaju.”

Objavu u kojoj se tvrdi da je Dervišhalidović rekao/držao u kafani/imao na ploči – sporni natpis “Zabrenjeno za Srbe i pse” dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article