Amerika ne preusmjerava Izraelu finansijsku pomoć namijenjenu Ukrajini  

530

U gotovo svakom međunarodnom sukobu, fokus javnosti je na čiju će stranu stati Sjedinjene Američke Države (SAD) i kome, odnosnu kakvu će podršku uputiti. 

Na društvenim mrežama se pojavila informacija da su SAD, nakon napada Hamasa na Izrael, uputile finansijsku pomoć toj zemlji i to onu koja je prvobitno bila namijenjena Ukrajini. (1, 2, 3) 

“Amerika  hitno odlučila da 8 milijardi dolara vojne pomoći, umesto Ukrajini, pošalje Izraelu”, tvrdi se u objavama. 

Prethodnih dana slične tvrdnje dijelili su korisnici društvenih mreža sa stranog govornog područja koji su objavili Memorandum Bijele Kuće koji navodno datira od 7. oktobra, a u kojem piše da je predsjednik Džo Bajden odobrio povlačenje  osam milijardi dolara u uslugama Ministarstva odbrane kako bi se pomoglo Izraelu. 

Više stranih fakt-čekera je ukazalo da dokument koji se dijeli na društvenim mrežama ne postoji, da nije vjerodostojan, već da je editovan. 

“Djeluje da je Memorandum izmijenjena verzija Bajdenove naredbe o pružanju ratne pomoći Ukrajini ovog ljeta.  Većina sadržaja Memoranduma odražava tu naredbu od 25. jula, uključujući i naslov: „Memorandum o delegiranju ovlašćenja prema članu 506(a)(1) Zakona o stranoj pomoći iz 1961.  Pravi memorandum opredjeljivao je do 400 miliona dolara za Ukrajinu u njenom aktuelnom ratu sa invazijskim ruskim snagama”, objašnjeno je u analizi AP News. 

Američka administracija se oglasila povodom napada na Izrael 7. oktobra, osuđujući ga. 

Predsjednik Džo Bajden je saopštio da će biti u bliskom kontaktu sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i da će Izrael dobiti sve što mu treba. Na zvaničnom vebsajtu Bijele kuće nije moguće pronaći informaciju da SAD upućuje Izraelu 8 milijardi dolara. 

Ministarstvo odbrane SAD-a se takođe oglasilo i u saopštenju je navedeno da će uputiti pomoć Izraelu, međutim ni u njihovom reagovanju se ne pominje finansijska pomoć.  

U izjavi američkog ministra odbrane Lojda Ostina od 8. oktobra, koja je istaknuta na zvaničnom vebsajtu Ministarstva odbrane, navedeno je da su SAD-e preduzele korake da podrže Izrael i da će dobiti pomoć narednih dana.  Ostin je u saopštenju pomenuo da će izraelskim odbrambenim snagama biti obezbijeđena dodatna oprema i resursi. Međutim, ne precizira se koju vrstu opreme i municije će Izrael dobiti od SAD u narednim danima. 

Zbog navedenih činjenica, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.