Teorije zavjere o napadu na Kule bliznakinje viralne decenijama

326

U istoriji Sjedinjenih Američka Država (SAD), 11. septembar je datum kada nacija odaje počast žrtvama stradalim u terorističkom napadu na Svjetski trgovački centar u Njujorku. Nerijetko je godišnjica i povod za podsjećanje na teorije koje se povezuju sa tim događajem, a ova godina nije bila izuzetak. 

Na jednoj Fejsbuk stranici je podijeljena fotografija sa tekstom ispisanim na engleski jezik uz sljedeći komentar: 

“Dana 10.9.2001 Donald Rumsfeld je obznanio da je u Pentagonu nestalo 2300 milijardi USD. Dan kasnije u zgradu Pentagona udario je “avion” i razrušio upravo onaj dio zgrade u kojem se držala financijska dokumentacija”. 

Ova tvrdnja je manipulativna, jer činjenice govore nešto drugo. 

Tačno je da je bivši sekretar Ministarstva odbrane SAD-a, Donald Ramsfild  na pres konferenciji 10. septembra (dan uoči napada) iznio primjedbe na račun poslovne prakse Pentagona. Tom prilikom, Ramsfil je izjavio: 

“Tehnološka revolucija je transformisala organizacije u privatnom sektoru, ali ne i naše, ne u potpunosti, još uvijek ne. Mi smo, kako kažu, zapetljani u našem lancu sidra. Naši finansijski sistemi su decenijama stari. Prema nekim procjenama, ne možemo da pratimo 2,3 milijardi dolara transakcija. Ne možemo da dijelimo informacije sa jednog sprata na drugi u ovoj zgradi, jer se čuvaju na desetine tehnoloških sistema koji su nepristupačni ili nespojivi”. 

Kao što se vidi iz citata, Ramsfil nije reko da je novac “nestao”, niti je iznio novi podatak, već se on temeljio na ranijem izvještaju. 

U revizorskom izvještaju iz februara 2000. koji se odnosio na fiskalnu 1999. godinu,  generalni inspektor Ministarstva odbrane je konstatovao da za “računovodstvene unose, 2,3 milijardi dolara nije potkrijepljeno adekvatnim revizorskim tragovima ili dovoljnim dokazima da se utvrdi njihova valjanost“.  

Da američka vlada uoči 11. septembra nije “misteriozno izgubila” milijarde dolara objavili su i faktčekeri AP-a. 

Zbog činjenice da Ramsfild nije “obznanio” da je u Pentagonu nestalo 2,3 milijardi dolara dan prije terorističkog napada na Svjetski trgovački centar u Njujorku, već je govorio o već poznatim brojakama, objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article