Anketa nije CEDEM-ova

U predizbornom periodu, rezultati istraživanja javnog mnjenja su često predmet manipulacija…

Na Facebook profilu Budva online, juče je objavljena je fotografija za koju autor tvrdi prikazuje istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM):

Isplivala anketa CEDEM-a, DPS ce biti ubjedljivo porazen

Ovu fotografiju dijelile su i druge stranice i korisnici privatnih profila.

Iz CEDEMA su odmah reagovali i na svojoj Facebook stranici objavili demanti tvrdeći da sporni rezultati koji kruže društvenom mrežom Facebook, nijesu rezultati njihovog istraživanja:

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) informiše javnost da podaci koji se tiču rejtinga političkih partija, a kruže društvenim mrežama i privatnim porukama, nijesu rezultat našeg istraživanja. CEDEM uvijek sve svoje nalaze objavljuje javno i informiše građane i širu javnost putem medija. To je bio slučaj sa našim poslednjim istraživanjem, čije smo nalaze predstavili na konferenciji za medije u četvrtak 13. avgusta. Razumljivo je da rezultati istraživanja mogu biti korisni političkim partijama tokom predizborne kampanje, međutim zloupotreba našeg imena i falsifikovanje podataka, sa ciljem prikupljanja političkih poena, zaista nijesu način.Ova tabela nije podatak CEDEM-a.

Rezultati istraživanja koje je CEDEM zaista objavio dostupni su na ovom linku.

S obzirom da navodi iz objave sa portala Budva online, nijesu tačni, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.