Regionalni portali objavili su 14. aprila fotografiju koja je navodno nastala u bolnici Sinaj Grejs u Detroitu, a koja prikazuje tijela žrtava koronavirusa koja se nalaze u specijalnim kesama u praznim bolničkim prostorijama i nagomilani jedni preko drugih u mobilnim rashladnim jedinicama na parkingu bolnice.

CNN je izvorno objavio fotografiju, navodeći da ju je napravio jedan od radnika.

Informaciju su prenijeli brojni regionalni mediji, a neki od naslova kojima se čitaocima sugeriše da je u SAD situacija apokaliptična:

IN4S: Jezive scene u SAD: Mrtve skladište u magacinima, mrtvačnice prepune

Telegraf: Slike užasa iz bolnice u SAD: Tela žrtava korona virusa slažu po ostavama i lekarskim sobama

B92: Jezive slike iz Detroita: Mrtvačnice pune, leševe stave u kese i slažu u garaže

Alo: AMERIKA KLECA POD PRITISKOM KORONAVIRUSA Tela umrlih više nemaju gde, sada ih skladište u sobama za odmor! (UZNEMIRAVAJUĆE FOTOGRAFIJE)

24 sata: Bolnički užas: Tijela umrlih od korone bacaju jedne na druge

Kurir: JEZIVE SLIKE PROKRUJUMČARENE IZ BOLNICE U DETROITU: Tela žrtava drže po sobama, ni kamioni hladnjače im nisu pomogli!

Pink: IZ BOLNICE PROCURELE FOTOGRAFIJE UŽASA: Žrtve korone slažu jedne preko drugih u garaži, hladnjači na parkingu i sobama za odmor lekara

Republika: (FOTO) ARMAGEDON U DETROITU: Leševe preminulih od korone stavljaju u plastične kese! Evo gde ih potom odlažu!

Pravda: ARMAGEDON! Jezive slike iz Amerike potresle svet: Pogledajte gde smeštaju leševe u Detroitu! (VIDEO)

Blic: “ARMAGEDON” Slike mrtvih iz bolnice u Detroitu šokirale radnike bolnice i javnost

Glassrpske: Slike mrtvih iz bolnice u Detroitu – skoro pa “armagedon”

Espreso: PACIJENTI UMRU U HODNICIMA JER NIKO NE STIŽE DO NJIH! U ovom gradu bolnice su postale ratna zona!

Informer: JEZIVO! MRTVI VIŠE NEMAJU GDE… Pogledajte gde smeštaju leševe u Detroitu! (FOTO)

Nasisusvetu: Zastrašujuća priča iz Detroita, zaposleni razmenjivali fotografije leševa (FOTO)

Srbija danas: Prokrijumčarene JEZIVE FOTOGRAFIJE iz bolnice u Detroitu: Tela umlih drže po sobama i na podovima (FOTO)

Hayat: UZNEMIRUJUĆI PRIZORI IZ SAD-A: TIJELA UMRLIH OD KORONE NAGOMILANA U BOLNICI

Dnevni list: UZNEMIRUJUĆI PROZORI: Mrtva tijela nagomilana u bolnici (VIDEO)

Novosti: U američkim bolnicama za preminule više nema mesta: Tela skladište u magacinima i sobama za odmor medicinskog osoblja (UZNEMIRUJUĆA FOTOGRAFIJA)

Nakon što su brojni američki mediji objavili fotografiju CNN-a, oglasio se i portparol bolnice u Detroitu, Brajan Tejlor, koji je rekao da je COVID-19 izazvao značajno veću stopu smrtnosti od uobičajene u zajednici u Detroitu. U izjavi za Detroit Free Press, kazao je da je to rezultiralo problemima sa kapacitetima u mrtvačnicama izvan bolnice Sinaj Grejs, i naglasio da se pacijenti koji umru u njihovoj bolnici tretiraju sa poštovanjem i dostojanstvom, a da se tijela zadržavaju na licu mjesta do adekvatnog preuzimanja.

Tejlor je, upitan konkretno za objavu CNN-a, rekao:

„Poput bolnica u Njujorku i bilo gdje drugo, obezbijedili smo dodatne resurse, kao što su mobilne rashladne jedinice, kako bismo privremeno riješili problem kapaciteta koji je stvorio COVID-19.“

Guverner Mičigena, Grečen Vitmer, rekla je da nadležni sprovode istragu povodom fotografija objavljenih na CNN-u: „Želimo da se uvjerimo da imamo činjenice i taj proces je u toku“.

Apokaliptične fotografije sa sličnom sadržinom i ranije su objavljivane u američkim medijima, uz navode o masovnim grobnicama i objave na društvenim mrežama da se tijela žrtava koronavirusa odlažu u hladnjačama ispred gradske bolnice. Ovakvim medijskim izvještajima već su se bavile fact check platforme Factcheck i Politifact.

Panične, uznemirujuće i senzacionalističke medijske objave, koje naslovom sugerišu da je situacija u Sjedinjenim Državama toliko alarmantna da za žrtve koronavirusa nema mjesta ni u mrtvačnicama, što je neprovjeren podatak kojim se bave i nadležne službe, ocjenjujemo kao klikbejt.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

CNN: Klikbejt | Telegraf: Klikbejt | B92: Klikbejt | Alo: Klikbejt | 24 sata: Klikbejt | Kurir: Klikbejt | Pink.rs: Klikbejt | Republika.rs: Klikbejt | Pravda: Klikbejt | Blic.rs: Klikbejt | Glas Srpske: Klikbejt | Espreso: Klikbejt,Demantovano | Informer: Klikbejt,Demantovano | Nasi u svetu: Klikbejt,Demantovano | Srbija danas: Klikbejt,Demantovano | Hayat: Klikbejt,Demantovano | Dnevni list: Klikbejt,Demantovano | Novosti: Klikbejt,Demantovano

Edit: 4.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.