Društvene mreže su objavile rat lažnim vijestima. Prve “žrtve” na ovom polju su već pale.

U sedmici iza nas su se, pored mnoštva različitih dešavanja na polju dezinformacija, jasno prikazala tri važna trenda koji će obilježiti naredne mjesece u ovoj oblasti.

Prvo, eskaliraju početne čarke između globalnih političkih igrača o tome ko je kako i zašto “stvorio” novi koronavirus.  Pored vlada ovih zemalja, u igru se uključuju i obavještajne službe, čak i priznati naučnici, pa, vjerujemo da nas očekuje, poplava “vijesti i analiza”. Naravno da je ključni događaj koji će biti referentna tačka za dešavanja i na ovom polju održavanje predsjedničkih izbora u SAD ove godine.

Izbori očekuju i većinu država regiona. Kad krenu “političke” kampanje koje će u sebi sadržati osovinu pandemija – izbori – infodemija, vjerujemo da će nam se sve što smo proteklih mjeseci pročitali na polju dezinformacija učiniti smiješno.

Drugi važan trend je uključivanje influensera i poznatih ličnosti u dezinformacione kampanje i kampanje širenja teorija zavjere.

Nakon muzičara Vlada Georgieva širenju teorija zavjera se pridružio i teniski šampion Novak Đoković. Kao i mnogo puta do sad svoj sportski uticaj iskoristio je za širenje, u najmanju ruku, spornih poruka. Njegova “ekspertiza” o nepostojećoj vakcini protiv COVID-19 izazvala je brojne reakcije i suprotstavljanja od strane prosvijećenog dijela svjetske javnosti. Ipak, najupečatljiviji komentar Đokovićeve analize dao je glavni srpski epidemiolog Predrag Kon, koji je teniseru poručio da izbjegava priču o temi. Nakon ovoga, Đoković je “revidirao” svoj stav i poručio da će otvorenog uma razmisliti o budućoj vakcini.

I proslavljeni ruski teniser Marat Safin je iskoristio svoj uticaj da proširi bizarne teorije zavjere o nastanku koronavirusa, ulozi Bila Gejtsa, čipovanju ljudi i uticaju 5G tehnologija.

Ovom se trendu, na neki način, pridružio i član šabačkih vanzemaljaca, i (po mnogima) najbolji igrač rukometnog svijeta svoga vremena. Onaj koji je, sa Bašićem, Isakovićem, Portnerom, Cvetkovićem, Mrkonjom i ostalima, kreirao evropske tokove. A sa reprezentacijom SFRJ i svjetske. A nije malo uradio ni kao trener. Nemam pravo da bilo kome dijelim savjete kako da se ponaša, ali se nadam da će veliki Majstor na ovome stati i nastaviti na kreira ono što najbolje zna i po čemu je jedinstven u svijetu.

Tu su naravno i mnogu drugi: predsjednik SAD sa, kako je kasnije ustvrdio “sarkastičnim”, predlozima za ubrizgavanje dezinficijensa ili vlasnik Pinka Željko Mitrović “pronalazač revolucionarne metode” liječenja COVID-19 ozoniranjem krvi… Zaista je dug spisak ovih “stručnjaka”.

Za kraj, tu je i treći trend. Dobra vijest. Društvene mreže su konačno preuzele inicijativu i reagovale na pravi način: sve je češće uklanjanje spornih vijesti od strane fejsbuka, jutjuba, tvitera i instagrama. Jedna od prvih “žrtava” na ovim prostorima ove opravdane intervencije postala i influenserka i direktorica “Fondacije Novak Đoković” Jelena Đoković. Instagram je uklonio i obilježio kao lažnu vijest njen video post koji je u sebi sadržao dezinformacije i širenje teorija zavjere, kojim se Raskrinkavanje.me ranije bavilo.

Građanke i građani pažljivo čitajte! Naročito ako vam neko kaže da se na dnu crnogorskog mora nalazi sunđer koji potencijalno može biti lijek za COVID-19. I makar se zapitajte da li tih sunđera ima još negdje i je li naše more odvojeno od hrvatskog, bosanskohercegovačkog, slovenačkog, italijanskog ili albanskog – Jadranskog mora.