ATANASIJE NIJE OTROVAN, VEĆ JE IZGUBIO BORBU SA KORONAVIRUSOM

1450

Episkop Srpske pravoslavne crkve, Atanasije Jevtić, umro je početkom marta 2021. godine, a period prije i poslije njegove smrti pratile su brojne dezinformacije.

Teoretičari zavjere u regionu, tvrdili su da je “otrovan baš kao i patrijarh srpski Irinej, odnosno mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije”.

Na Fejsbuku, dva dana prije Atanasijeve smrti objavljen je post sljedeće sadržine:

Iako pojedini žele predstaviti da su sveštenici žrtve nekog skrivenog plana, istina je kao i uvijek jednostavna.

Atanasije, Irinej i Amfilohije izgubili su bitku sa koronavirusom.

I iz bolnice u Trebinju, u kojoj je Atanasije proveo poslednje trenutke svog života, saopšteno je da je preminuo 4. marta, od posljedica koronavirusa, što je navedeno i na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke.

Podsjetimo on se u trebinjskoj bolnici liječio još od 17. februara, a poslednjih nekoliko dana života,  bio je  u teškom opštem zdravstvenom stanju sa upalom oba plućna krila, uz neinvazivnu respiratornu podršku.

Napomenimo i da je naša platforma raskrinkala netačne tvrdnje, da COVID-19 selektivno ubija, te da od njega umiru samo pravoslavni sveštenici.

Naime BBC je još u martu prošle godine objavio, da je od posljedica koronavirusa u Velikoj Britaniji  preminulo 50 sveštenika.  Takođe, američki časopis koji se bavi religijom je dva mjeseca kasnije pisao i o smrti više sveštenika od posljedica koronavirusa u toj zemlji.

Prema izvještajima  religijskog portala Rome reports iz juna 2020, koronavirus je u Italiji do ljeta ubio 120 sveštenika, a da COVID-19 ne bira religiju pokazuju i podaci da je u Iranu od posljedica ove bolesti preminuo i jedan od najistaknutijih vjerskih vođa, Ajatolah Hašem Bataji Golpajegani.

Od posljedica koronavirusa imami su umirali i u Turskoj i Engleskoj.

Ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

In this article