Video materijal u kojem američka doktorica Stella Immanuel sa pojedinim kolegama, promoviše hidroksiklorokin (lijek protiv malarije) za prevenciju i liječenje od kovida, i tvrdi kako nije potrebno nositi maske i poštovati zdravstvene mjere, postao je viralan još prošlog ljeta, a i dalje masovno cirkuliše društvenim mrežama.

Snimak je  nastao prije zajedničkog obraćanja grupe ljekara iz organizacije ‘’America’s frontline doctors’’ ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu. Organizaciji koja je, prema zvaničnim podacima, u međuvremenu ugašena, pripada desetak ljekara različitih specijalizacija, koje povezuje protivljenje službenom narativu oko pandemije i jedni su od popularnijih teoretičara zavjere o pandemiji koronavirusa.

Breitbart News, američki portal, prvi je objavio sporni video, a ubrzo su ga na Twitteru podijelili i bivši američki predsjednik Donald Trump i njegov sin Donald Trump Jr. te mnoštvo istomišljenika (među njima i pop zvijezda Madonna).

Doktorica Immanuel tada je osudila ponašanje ljekara, koji u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa ne koriste hidroksiklorokin i uporedila pandemiju sa  holokaustom:

Tom prilikom pozvala je građane da pruže otpor američkoj farmaceutskoj kompaniji Gilead, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i svakom ko misli da je život vrijedan manje od milijardu dolara.

Netačnim tvrdnjama, Stelle Immanuel i njenih kolega, već su se bavile kolege iz Faktografa, kao i ostali faktčekeri, koji su dokazali kako se one protive zaključcima zdravstvene zajednice.

Naime, još uvijek ne postoji patentirani lijek za COVID-19. Iskustva doktorice Immanuel koja je navodno više od 350 pacijenata uspješno liječila hidroksiklorokinom, cinkom i zithromaxom ne pokriva se nijednim zvaničnim (naučnim) i relevantnim istraživanjem.

Podsjetimo Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) hidroksiklorokin nije odobrila ni za prevenciju, ni za liječenje od COVID-19, a sredinom juna prošle godine, zvanično je povučena upotreba hidroksiklorokina i srodnog lijeka klorokina u liječenju hospitalizovanih kovid pacijenata, navode Politifact i Washington Post. FDA je nešto kasnije zbog rizika od srčanih problema, izdala i upozorenje da se hidroksiklorokin ne koristi za liječenje koronavirusa, osim u kontrolisanim bolničkim uslovima.

Iznesene tvrdnje ljekarke Imanuell nijesu u saglasju ni sa višestrukim istraživanjima lijeka protiv malarije, odnosno savjetima zdravstvene zajednice, kada je u pitanju sprečavanje širenja koronavirusa. Kliničko ispitivanje Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) pokazalo je njegovu neučinkovitost u liječenju COVID-19, a sličan rezultat imalo je i istraživanje objavljeno u julu 2020. u New England Journalu. Naime tada je objelodanjeno da hidroksroklorkin nije pružio nikakvu dodatnu korist u odnosu na placebo kontrolu za liječenje COVID-19 kod hospitaliziranih pacijenata.

Ovoj objavi dajemo ocjenu Teorija zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

In this article