Austrijska poslanica lijepila sertifikat o primljenoj vakcini, a optužena da lažira kovid potvrdu

660

Poslanica austrijskog parlamenta tokom jedne sjedniceu svoju knjižicu zalijepila sertifikat o vakcinaciji, što je izazvalo pravu buru na društvenim mrežama. Teoretičari zavjere ni ovaj put nijesu propustili serviranu “poslasticu” pa su one najlakovjernije ubijedili da je Eva Maria Himmelbauer, navodno,  tvorac lažne potvrde o vakcinaciji.

Naime, na  jednom  fejsbuk  profilu osamnaestog dana novembra, podijeljen je video snimak  u čijem opisu stoji:

Nakon što je to okarakterisano kao lažiranje seritifikata o vakcinaciji, Hiimelbauer je ekspresno, u izjavi za medije, podijeljenoj na zvaničnoj stranici ÖVP-a, pojasnila da je tog dana vakcinisana protiv gripa, ističući da nije imala žutu vakcinalnu knjižicu kod sebe.  Zato joj je, tvrdi Himelbauer, doktorica dala serijski broj vakcine koji je sama zalijepila u knjižicu, što se vidi na snimku koji je zapalio društvene mreže.

I kolege iz Raskrinkavanje.ba su se bavile ovim slučajem i dokazale da je na sjednici  austrijskog parlamenta, održanoj 17. novembra, poslanica Eva Maria Himelbauer snimljena  kako u knjižicu lijepi serijski broj vakcine.

Himelbauer je takođe javno apelovala da je bitno vakcinisati se protiv gripa i koronavirusa, poručujući građanima da je bolje da ispoštuju process imunizacije, nego da šire dezinformacije:

Nejasno je i zašto pojedini korisnici društvenih mreža uporno potenciraju da je Himelbauer falsifikovala kovid sertifikat, kad se na njenoj Fejsbuk stranici lako može vidjeti da se ona, protiv koronavirusa,  vakcinisala još 10. maja.

Tada je poslala prilično jasnu i motivišuću poruku:

Uzimajući u obzir navedeno, ovoj objavi dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.