Još jedno lažno hapšenje, ovoga puta na meti je bio Klaus Švab

1487

Na internetu se svakog dana objavi bezbroj dezinformacija. Neke su takve da se čitalac mora dobro zamisliti a neke su jednostavno proste i lako dokazive.

Takva je i objava da je u Švajcarskoj uhapšen Klaus Švab, Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma.

„UHAPSEN SVAB U SVICI..!“, tvrdi autorka objave.

Ona je podijelila naslov portala Conservative Beaver, koji jeste objavio tekst sa informacijom da je Švab uhapšen u Švajcarskoj.

Ipak, EUROPOL je za Rojters potvrdio da je u pitanju lažna vijest.

I iz švajcarske federalne policije Rojtersu su kazali da ove tvrdnje nisu tačne.

Takođe, AFP je utvrdio da je Švab, u vrijeme kada se tvrdilo da je uhapšen bio u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima najmanje četiri dana.

Dodatno, Jan Zof, šef odjeljenja za medije Svetskog ekonomskog foruma, takođe je za AFP potvrdio da je u pitanju lažna vijest.

„Mogu da vam potvrdim da je to netačna informacija. Ništa u toj priči nije zasnovano na činjenicama niti povezano sa bilo kojim (kredibilnim) izvorom“, rekao je on.

Slične neistine o hapšenju direktora Fajzera i američkog epidemiologa Entonija Faučija raskrinkali smo ranije.

Iz prostog razloga što Švab nije uhapšen, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.