Avgustovski snimci slavlja predstavljeni kao majsko postizborno veselje

1509

Lokalni izbori u Herceg Novom održani su u nedjelju, 9. maja a njihovi preliminarni rezultati, za pojedine političke partije i građane bili su razlog za slavlje, dok neki i nisu bili naročito zadovoljni ishodom.

Ovi izbori, kao i mnogi raniji, izazvali su veliku pažnju medija ali i korisnika društvenih mreža, što, kao po pravilu, vodi do dezinformacija.

O ovome svjedoči video koji je postavljen na Fejsbuku, a dio opisa koji ga prati glasi:  

„Herceg Novi, 9. maj 2021. godine“

Na snimku se vidi slavlje sa srpskim zastavama i uz muziku.

Ipak, činjenice govore drugu stvar. Snimak jeste sa slavlja izborne pobjede, ali na parlamentarnim izbora održanim 31. avgusta.

O tim događajima izvještavali su brojni mediji u regionu. Jedan od njih je i lokalni portal RadioJadran u čijem članku možemo vidjeti fotografiju sa istog mjesta kao i na video snimku objavljenom na fejsbuku. 

O slavlju građana Herceg Novog koje se dešavalo ljetos, detaljno je izvještavao portal Nezavisne.com.

„Građani Herceg Novog izašli su danas na ulice i proslavljaju pobjedu opozicione koalicije “Za budućnost Crne Gore” na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Građani u automobilima i sa srpskim trobojkama defiluju kroz grad, pjevajući srpske pjesme“,

navodi se u članku u kojem se nalazi više video snimaka sa pomenutog događaja a primjetno je da je mjesto događaja i ambijent skoro isto kao sa prvobitno objavljenog snimka na fejsbuku.

O ovoj temi ljetos je pisao i portal Novosti.rs, a i u tom tekstu moguće je vidjeti iste kadrove.

Uvjervajući se u činjenicu da snimci slavlja ljudi sa srpskim zastavama na ulicama Herceg Novog datiraju od ljetos, objavu sa fejsbuka u kojoj se tvrdi da je datum događaja 9. maj 2021. godine, označavamo kao reziklaža.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcima konzumenta medijskog sadržaja.

Zbog konteksta same objave koja sadrži činjenice koje nisu istinite, ona dobija i ocjenu dezinformacija.
Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.