Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

1487

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na Fejsbuku nudi se kao dokaz da pandemija koronavirusa ne postoji.

Ovaj video je pregledan 53.000 puta, a prati ga post sljedeće sadržine.

Objava kojom se pokušava negirati postojanje pandemije koronavirusa u stvarnosti  je zapravo protest studenata medicine ispred Univerzitetske bolnice u Kartakasu u Venecueli kojim se želi skrenuti pažnja na tešku situaciju u toj državi sa koronavirusom. O tome je pisao portal  Efectococuyo.com.

Ovaj portal u svom tekstu objašnjava da se protest desio 6. aprila ujutro kada su studenti sa kesama ispunjenim papirima koji sumuliraju leševe i transparentom „ 430 preminulih, vakcine sada“ demonstrirali, ali da njihov protest nije dugu trajao jer su izbačeni iz zdravstvenog centra zbog povike i naguravanja. Protestvovali su zbog toga što ima više od 400 mrtvih zdravstvenih radnika.

Performans studenata, kako prenosi Elnacional.com su prekinule pristalice predsjednika Nikolasa Madura koje su uništile kese napunjene papirom, a što se vidi i na snimku koji je podijeljen na ovoj Fejsbuk stranici čim smo se objavama i ranije bavili.

Faktčekeri iz španskog portala Maldita i AFP-a koje su analizirale ovu objavu utvrdile su sa da je ovaj snimak napravljen iz dva dijela od kojih je prvi povezan  sa skandalom u vezi sa stvarnom smrću od COVID-19, dok drugi dio  prikazuje studentski protest u Karakasu.

Prema podacima sa sajta Woldometars u trenutku pisanja ovoga teksta u Venecueli ukupno ima 159,527,873 zabilježenih slučajeva oboljelih od koronavirusa i 3,315,351 umrlih.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Manipulisanje činjenicama Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.