“…moja djevojčica od četiri godine oblači bratovu odjeću…želi da bude dječak… A škola? Škola promoviše LGBT programe…” Dokle?

Portal Srpsko ujedinjenje objavio je 19. oktobra informaciju da je u Velikoj Britaniji “poražen gej lobi” i da su roditelju povukli djecu iz škole jer su ih tamo učili da dječak treba da bude sa dječakom.

Nakon što su stotine roditelja u Velikoj Britaniji zadržale decu kod kuće u znak protesta protiv nametanja LGBT časova, povučeno je kontroverzno gradivo.

Razlog za sukob je program iz oblasti „Obrazovanje različitosti“ pod nazivom „Bez autsajdera“ sa ”ciljem” da uči decu o različitim tipovima porodica koje mogu da susretnu i idejama da dete može da ima dva oca ili dve mame.

U tekstu se ne navodi izvor informacije, niti kada se protest roditelja odvijao. Međutim, uz članak je dodat video televizije Russia Today na kojem se jasno navodi da je informacija objavljena 5. marta.

Ovu informaciju objavio je i britanski Gardijan – 4. marta.

U tekstu Gardijana se navodi da je oko 600 roditelja muslimana je povuklo djecu iz škole Parkfild u Birmingemu, jer je dio programa škole postala knjiga „Mama, mama i ja“, koja djecu uči o LGBTIQ populaciji. Program je u septembru ipak vraćen u škole. 

To znači da je portal Srpsko ujedinjenje objavio tačnu informaciju, ali je o događaju koji se odigrao početkom marta izvjestio sredinom oktobra, ne precizirajući u tekstu u kojem vremenskom periodu se protest dogodio. Tako je obmanuo čitaoce da je  u pitanju aktuelni događaj, a ne protest od prije više od sedam mjeseci.

Zbog toga, ovaj slučaj ocjenjujemo kao recikLAŽA

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

Takođe, ovaj tekst predstavlja dio šireg narativa “LGBTIQ populacija ugrožava tradicionalne porodične vrijednosti” koji za cilj ima promovisanje netoleracije i netrpeljivosti, ali i širenje govora mržnje prema ovim ljudima.

(Raskrinkavanje.me) 

Srpsko ujedinjenje: Reciklaža