Za klik više mediji iz regiona iskoristili su verbalni sukob hrvatske glumice Jelene Veljače i urednika emisije “Nedjeljom u 2” Aleksandra Stankovića da naglase njegovu nacionalnu pripadnost

Žestok sukob hrvatske glumice sa voditeljem Srbinom u emisiji na HRT-u

Na portalu Novosti.rs pojavio se naslov:

U tekstu, čiji je izvor portal index.hr, vjerodostojno se prenosi razgovor iz emisije “Nedjeljom u 2” koju su vodili Veljača i Stanković.

Tema emisije je, između ostalog, bila seksualno zloustavljanje i nasilje nad ženama, a povod za razgovor bili su nedavni protesti “Pravda za djevojčice”, organizovani u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja koje ne dobijaju adekvatnu zaštitu države Hrvatske.

U tekstu koji je objavio portal Novosti.rs, pojašnjeno je da je verbalni sukob između novinara i glumice nastao zbog slučaja zloustavljanja svjetske glumice Selme Hajek, koja je 14 godina ćutala o tome. 

U toj raspravi nije bilo vrijeđanju aktera na nacionalnoj osnovi niti se to u tekstu navodi.

Takođe, Kodeks novinara obavezuje medije da će “rasu, vjeru, nacionalnost, seksualnu orijentaciju, rodno opredjeljenje, porodični status, fizičko i mentalno stanje ili bolest, kao i političku pripadnost, novinar/novinarka pomenuti samo ako je to neophodno za potpunu informaciju u interesu javnosti”. 

Objavu sa portala Novosti.rs ocjenjujemo kao “klikbejt”.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me)

Novosti: Klikbejt