Bajden nije rekao da je njegova administracija iskorijenila rak 

259

Presdjednici, premijeri i ostali državni funkcioneri često se hvale dostignućima svojih vlada i amdinistracija, a nerijetko i pretjeraju.  

Ipak, nekada im se pripišu i hvalisanja koja nisu izrekli. Posebno kada je u pitanju presjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden koji je najčešća meta dezinformacija.  

„Hit šef bele kuće zaista nema pojma šta priča. Bajden. Iskoreniti sam rak. Predsednik sad izjavio da je njegova administracija postigla veliki uspeh jer je iskorenila neizlečivi bolest . Protivnici ga ismejali i istakli da je to još jedan od dokaza da je dementan . Zapanjeni. Ljudi koji su slušali bajdena ne mogu da veruju šta je rekao“, navodi se između ostalog u Fejsbuk objavi.  

Ovakva objava se širila i van našeg govornog područja a anlizirali su ih USA Today i Rojters, a kao i uvijek, dosutpan je transkript njegovog govora na sajtu Bijele kuće

I Usa Today i Rojeters i transkript nam kazuju isto – Bajden je govorio hipotetički, odnosno nije rekao da je njegova administracija našla lijek za rak.  

„Da možeš bilo šta da uradiš, Džo, šta bi uradio?’ Rekao sam: ‘Izliječio bih rak.’ A onda bi me pogledali i pitali: ‘Zašto rak?’ Jer niko ne misli da možemo. Zato. A možemo. Možemo da zaustavimo rak kakav poznajemo“, rekao je Bajden, o čemu svjedoči i video obraćanja

Dakle, Bajden je govorio da e lijek za rak može pronaći i da se ta bolest miže pobijediti, a tvrdnja da je rekao da je njegova aministracija iskroijenila rak je lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.  

In this article