balada-o-dzou

Dok se sukob Hamasa i Izraela nastavlja – nastavljamo da čitamo i dezinformacije. Posljednja u nizu dolazi nam uz pomen čovjeka koji je vremenom čak i postao sinonim za dezinformacije, a to je prvi čovjek SAD – Džo Bajden. O dezinformacijama vezanim za Bajdena smo pisali toliko da ih vjerovatno ne možemo ni pobrojati. Ovog puta lako je bilo dokazati šta nije rekao.  

Na Fejsbuku se pojavio isječak njegovog govora iz Tel Aviva, koji prate navodi: (1, 2, 3

Biden je izjavio,da je rođen u Izraelu …umeđuvremenu rođen je,u Pennsylvaniji.. 
Pazite sad 
Prema Wikipedia,rođen je 1942 
Izrael je nastao,1948 
To znaci,da je Biden rođen,u Palestini 

“Država Izrael osnovana je za sigurnost Židova diljem svijeta i ja sam tamo rođen” 
Joe Biden je rekao da je rođen u Izraelu. 
Šok. 
Rođeni ste u Pennsylvaniji. 
Šest godina prije osnutka Izraela. 
Starac 

Prvi je u Izrael doleteo Blinkin, čiji je deda Jevrej koji je pobegao iz Kijeva.  
Drugi je stigao Šolc, čiji je deda jurio Blinkinovog dedu, ali ga nije stigao.  
Treći je stigao Bajden, koji je rekao da je rođen u Izraelu i da je očigledno “vanbračni” sin Blinkenovog dede. 

Bajden je posjetio Tel Aviv, kako bi poslao podršku Izraelu, ali i kako bi pozvao na smirivanje tenzija, te kako bi ukazao na humanitarnu krizu u pojasu Gaze. To je zaključak AP-a. Tom prilikom, između ostalog, je rekao:  

“Država Izrael je rođena da bude bezbjedno mesto za jevrejski narod svijeta. Zato je i rođen. Odavno govorim: da Izrael ne postoji, morali bismo da ga izmislimo.” 

To je moguće provjeriti u transkriptu na sajtu Bijele kuće, ali i pregledom videa iz Tel Aviva. 

Iako djeluje da je zbrzao dio u kojem govori “zato je i rođen” – ”That’s why it was born”, nakon nekoliko preslušavanja može se jasno čuti da je Bajden upravo to rekao, a ne “That’s where I was born”, na šta se aludira u spornim objavama, zbog čega dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article