Kako je modni detalj postao “ustaški simbol” crnogorskih navijača

8433

Sportska takmičenja neminovno sa sobom donose uzavrelu atmosferu, naglašene emocije i naravno veliku želju za pobjedom, kako među igračima tako i među navijačima, a kad se radi o nadmetanju reprezentativaca ili timova reprezentacije ulog često bude i veći. 

Tako je bilo i sa fudbalskom utakmicom Srbija – Crna Gora nedavno odigranoj u Beogradu, koja je, ukoliko se izuzmu sporadične čarke na tribinama, protekla u prijateljskoj atmosferi.  

Međutim, kako to obično i biva, “najžešće” navijanje preselilo se na teren društvenih mreža, gdje su pojedini korisnici ušli u zonu nedopustivog izazivanja međunacionalne netrpeljivosti širenjem netačnih informacije koje su sa sobom donijele i govor mržnje. 

“Ustaški simboli kod navijača Crne Gore. Nažalost ovima su miliji oni preko Cavtata pa nose njihovu šahovnicu.  

Na svu sreću malo je ovakvih, a to će pokazati i popis stanovništva u Crnoj Gori”, navodi se  jednoj u objavi na Fejsbuku.  

Objavu čini pritscreen fotografija koja je izuzeta iz kratkog video snimka koji je prvobitno objavljen na Instagram profilu Bunt_cg, a koji prati opis: 

“Kažu zašto ne navijaš za Crnu Goru. Kako da navijam sa onima kojima je bliža Hrvatska od Srbije, koji nose šahovnice, slovo “U” i ambleme 95 koji asociraju na progon Srba u “Oluji”…” 

Da je navijačica Crne Gore nosila jaknu sa ustaškim simbolima objavili su i pojedini srpski (Informer, Telegraf, Srpski portal)  i hrvatski (Index, Dubrovnik Insider ) mediji. 

Snimak koji se proširio društvenim mrežama i koji je objavljen u medjima je vjerodostojan i zabilježen je na “Marakani” tokom utakmice Srbija-Crna Gora.  

Međutim, djevojka koja je prikazana na njemu nije nosila ustaške simbole niti šahovnicu sa simbolima Oluje i slovom “U” kako se to zlonamjerno tvrdi u gore pomenutim objavama, već je na sebi imala jaknu marke “Dsquared2”.  

Riječ je o brendu čiju je oznaku moguće vidjeti na brojnim komadima garderobe, torbama… 

Brend “Dsquared2” 

Dodatno, na jakni djevojke koja je pratila utakmicu crnogorske reprezentacije nije slovo “U”, već oznaka D2 koja se takođe vezuje sa isti brend, kao i brojevi 95 i 64. 

Brend “Dsquared2” 

Kad su u pitanju tvrdnje da je riječ o ustaškoj zastavi, to je moguće demantovati samim uvidom u logo, jer se boje nižu redom crvena – bijela, a ne bijelo – crvena polja što je odlika koje se vezuje sa ustaški pokret.  

Dakle, zbog jasnog manipulisanja činjenicama i širenja lažnog narativa ovaj sadržaj dobija ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Edit: 23.10.2023.

Portal Srpskiportal.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 6.11.2023.

Portal Telegraf.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article