Bajdenov potpis nije „nevidljiv“: Poptisani akt objavljen na sajtu

1526

Pobjeda Džoa Bajdena na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama izavala je politička pomjeranja i potrese u cijelom svijetu, kako među onima koji ga podržavaju tako i među njegovim protivnicima.

Od početka kampanje Bajden je na meti dezinformatora, dijelile su se dezinformacije da mu je Fejsbuk sa stranice uklonio odrednicu izabrani predsjednik, da na funkcije dovodi ljude koji promovišu orgije……

I Bajdenove prve poteze, nakon zvaničnog preuzimanja funkcije, takođe su ispratile dezinformacije.

Novi američki predsjednik je prvog dana na poslu potpisivao brojne akte i poništavao odluke prethodne administracije, ali je na Fjesbuku to predstavljeno uz tvrdnju da zapravo ne potpisuje ništa.

„Bianco potpis ili su ga pustili da glumi malo predsjednika“, kaže se uz objavljeni video na kojem izgleda kao da bajden potpisuje prazan papir, na kojem se čak ne vidi ni trag njegovog potisa.

Ipak, nije tačno da je u pitanju, „blanko“ potpis.

U videu boljeg kvaliteta, koji je na YouTube-u objavio ABC news, vidi se da predsjednik SAD stavlja svoj potpis na dokument „Support to underserved communities“ (Podrška nedovoljnu usluženim zajednicama).  Iako iz se iz ugla iz kojeg je kadar snimljen ne vidi šta je na papiru, da je ovaj akt potpisan potvrđeno je na sajtu Bijele kuće gdje je on ojbavljen.

S obzirom na namjeru da se snimkom publika navede na pogrešan zaključak, ovu objavu smo ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest