Italija se nije “vratila u normalu”: Mjere i dalje važe za restorane i kafiće

1841

I dok se svijet suočava sa novim sojem koronavirusa, dok se uvode dodatne restriktivne mjere za suzbijanje ove bolesti društvenim mrežama se i dalje šire netačne tvrdnje o tome kako je pandemija izmišljena i kako građani treba da se izbore za slobodu.

Jedna od tih objava kojom se ukazuje da su se Italijani izborili protiv “korona ludila” je objavljena na fejsbuku i podijeljena je 546 puta.

U objavi, koju prati video snimak isped italijanskih kafića u jednoj ulici, se navodi:

“Italija – oslobodili se korona ludila. Propisane korona mjere uključujući zabranu rada restorana i kafićima ne važe za Italijane! Vratili se u normalu. Širite, dijelite, neka se vidi kako se narod izborio za slobodu.”

Da je riječ o lažnoj informaciji potvrđuje  zvanično saopštenje  italijanske Vlade koje je objavljeno 14. januara ove godine i u kome se navodi da se dan ranije u kasnim večernjim satima održala sjednica Vlade kojom je predsjedavao premijer Đuzepe Konti i na kojoj su proširene mjere vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa do 30. aprila i to kroz usvajanje  dopunjene uredbe koja je već bila na snazi.

“Savjet ministara, na predlog predsjednika Đuzepea Kontea, uzimajući u obzir napomenu ministra zdravlja i mišljenje Naučno-tehničkog odbora, odobrio je produženje vanrednog stanja proglašenog kao rezultat proglašenja pandemije koronavirusa do 30. aprila 2021. godine” navodi se u saopštenju italijanske Vlade.

Novim  mjerama, kako je objašnjeno u saopštenju, do 15. februara se produžava zabranja kretanja između različitih regija, osim u slučajevima kada se posjeduje potvrda za izvršenje radnih obaveza ili zbog neke zdravstvene situacije.

Uz to, na snazi je od 16. januara do 5. marta u cijeloj zemlji cijeli set dodatnih mjera, među kojima su, da se u kućnu posjetu mogu primiti najviše dvije osobe kojima je dozvoljeno da povedu djecu do 14 godina, a uvodi se “bijela zona” u okviru koje se ubrajaju regioni sa niskim nivom rizika i gdje ima manje od 50 inficiranih na 100.000 stanovnika u tri uzastopne nedjelje i za ovu regiju ne važe restriktivne mjere  koje važe za žutu, narandžastu i crvenu oblast, a koje je Vlada Italije ranije formirala.

U okviru posebnih zona definisane su posebne restriktivne mjere za rad kafića, restorana i barova.

Kada je riječ o području koje je obilježeno žutom zonom moguće je jesti hranu i konzumirati piće u barovima, restoranima i ostalim ugostiteljskim djelatnostima, od 5h do 18h, a od 18h do 22h je moguća prodaja hrane i pića za ponijeti.

U područjima obilježenim narandžastom i crvenom zonom uvijek je zabranjeno konzumiranje hrane i pića u restoranima i drugim ugostiteljskim djelatnostima (uključujući barove, poslastičarnice, sladoledarnice itd.)  i u njihovoj blizini, a u period od 5h do 22h je dozvoljena prodaja hrane i pića za ponijeti.

I hrvatski  Faktograf je pisao o netačnim tvrdnjama o ukidanju epidemioloških mjera u Italiji.

Pošto zvanični podaci sa sajta Vlade Italije potvrđuju da je u toj državi na snazi vanredno stanje sa mjerama koje i dalje važe i da nije u potpunosti ukinuta zabrana rada restoranima i kafićima, već su pod posebnim režimom rada ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest