„Bejbi štit“ ne postoji i ne ugrožava porodične vrijednosti

1494

Dijeljenje informacija i fotografija na društvenim mrežama bez ikakve provjere da li su tačne dovodi do toga da se i simpatične šale brzo transformišu u dezinformacije. Ugrožava se i humor i zdrav razum publike na društvenim mrežama.

Takav je slučaj i sa takozvanim „bejbi štitom“ koji se proteklih dana dijeli na Fejsbuku.

Ova, prije svega šala, na društvenim mrežama sada je predstavljena kao dio narativa o koronavirusu i ugrožavanju porodičnih vrijednosti.

Fotografija se dijeli uz komentar:

 Da li je moguce? Dokle ide ovaj idiotizam

Zapravo je u pitanju šaljivi poklon koji datira iz 2019. Na kutiji se nalazi fotografija majke koju „bejbi štit“ štiti od „tekućina“ sa kojima se susreo svaki roditelj. Kutija je zapravo prazna i u nju možete spakovati što god, ali ne i „bejbi štit“ koji ne postoji.

 S obzirom na to da se ovaj sadržaj pokušao predstaviti kao ugrožavanje vrijednosti, ova objava dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Imajući u vidu da je poenta originalnog sadržaj zapravo šala, ova objava dobija i ocjenu Satira.

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

Viralne objave: Dezinformacija,Satira