Svrstavanje u svrhu podizanja tenzija: Tramp, neistine i Rožaje

1297

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama najaktuelniji su svjetski događaj, a takvi događaji, po pravilu, dovode do generisanja brojnih dezinformacija.

Efekat ovih izbora je toliki da se čak i pojedinci, ali i mediji u Crnoj Gori, ne prezaju da dezinformacije vezane za američke izbore koriste za produbljivanje podjela u crnogorskom društvu.

Portal IN4S objavio je članak naslovljen

I SAD imaju Rožaje za trku: U Mičigenu Bajdenu 128 hiljada glasova putem pisma, Trampu NULA?

Tekst je pratio i fotografija  tvit konzervativnog kolumniste Meta Makovijaka koji je podijeli mapu prema kojoj je Bajden dobio veliki broj glasova a Tramp nijedan. On je ubrzo izbrisao svoj tvit, nakon što je Decision Desk HQ, koji se bavi analizom izbora, objavio da je u pitanju greška u kucanju.

“Ovaj tvit je podijeljen iskreno. Upravo sam saznao da je u ažuriranju za Mičigen došlo do greške u kucanju”, napisao je on nakon uklanjanja spornog Tvita.  

IN4S nije objavio ispravku ove informacije, već je sadržaj članka ostao istovjetan iako je i sam Makovijak objavio da je u pitanju greška i uklonio tvit.

Ova objava, s obzirom na to da je bazirana na netačnoj informaciji, odnosno da je prati fotografija tvita koji je u vrijeme objave teksta već bio osporen i izbrisan, dobija ocjenu Lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

IN4s: Lažna vijest