Svrstavanje u svrhu podizanja tenzija: Tramp, neistine i Rožaje

1604

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama najaktuelniji su svjetski događaj, a takvi događaji, po pravilu, dovode do generisanja brojnih dezinformacija.

Efekat ovih izbora je toliki da se čak i pojedinci, ali i mediji u Crnoj Gori, ne prezaju da dezinformacije vezane za američke izbore koriste za produbljivanje podjela u crnogorskom društvu.

Portal IN4S objavio je članak naslovljen

I SAD imaju Rožaje za trku: U Mičigenu Bajdenu 128 hiljada glasova putem pisma, Trampu NULA?

“Nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp upozorio javnost na opstrukcije delegata pri brojanju glasova, iz države Mičigen nam stiže nova nelogičnost koju bi trebalo objasniti detaljnije. Da li se radi o tehničkoj grešci ili izbornoj nelogičnosti, ostaje da vidimo”, navodi se u tekstu.

Tekst je pratio i fotografija  tvit konzervativnog kolumniste Meta Makovijaka koji je podijeli mapu prema kojoj je Bajden dobio veliki broj glasova a Tramp nijedan. On je ubrzo izbrisao svoj tvit, nakon što je Decision Desk HQ, koji se bavi analizom izbora, objavio da je u pitanju greška u kucanju.

“Ovaj tvit je podijeljen iskreno. Upravo sam saznao da je u ažuriranju za Mičigen došlo do greške u kucanju”, napisao je on nakon uklanjanja spornog Tvita.  

IN4S nije objavio ispravku ove informacije, već je sadržaj članka ostao istovjetan iako je i sam Makovijak objavio da je u pitanju greška i uklonio tvit.

Ova objava, s obzirom na to da je bazirana na netačnoj informaciji, odnosno da je prati fotografija tvita koji je u vrijeme objave teksta već bio osporen i izbrisan, dobija ocjenu Lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

IN4s: Lažna vijest