Jedna od metoda rata koji Rusija vodi u Ukrajini je i propaganda, odnosno narušavanje slike koju posjeduju predsjednik Volodimir Zelenski, kao i prvi čovjek Kijeva – bivši poznati bokser, Vitalij Kličko. O lažnim teorijama koje prate Zelenskog od početka sukoba već smo pisali. Kličko nije toliko bio na našem radaru. Ali, izgleda da će polako početi da se pojavljuje.

Pa da krenemo od njega…

Na Fejsbuku se pojavila informacija da Vitalij Kličko ima njemački pasoš. U objavi se navodi:

Vitalij kricko… ima pasos republike nemacke

RATUJTE ONDA

Pretragom nije moguće doći do dokaza koji potvrđuju ovu tvrdnju. S druge strane, Vitalij je već odgovarao na navode da njegov brat, Vladimir, ima njemačko državljanstvo i to prije deset godina. Tada je rekao:

“Bio sam iznenađen “informacijom” koja se širi da je moj brat Vladimir navodno dobio njemačko državljanstvo. U pitanju je potpuna budalaština, usmjerena protiv mene…”

Poenta narativa oko Kličkovog pasoša vjerovatno je sadržana u tome da on može u svakom momentu da napusti Ukrajinu i ostavi svoje sunarodnike u užasu rata.

Isti profil na Fejsbuku podijelio je još jednu tvrdnju:

Aloooooo uKrajinci i vi sto ih podrzavate ZEJTINOVSKI IMA PASOS ENGLESKE

Pretragom, takođe, nije moguće doći do dokaza da je Zelenski dobio engleski pasoš. O tome nema zvaničnih podataka. Ono što jeste moguće pronaći, a što je demant narativa da se ukrajinski lideri spremaju da napuste ratom zahvaćenu zemlju, je dijalog Zelenskog sa predsjednikom SAD, Džoom Bajdenom i bivšim premijerom Velike Britanije, Borisom Džonsonom.

Bajden i Džonson su Zelenskom i njegovoj porodici nudili evakuaciju na startu rata. Zelenski je Bajdenu kratko odgovorio: “Treba mi municija, ne prevoz”.

Zbog nedostatka dokaza, kao i zbog medijskih istupa Zelenskog i Klička koji negiraju narativ o pasošima, ove objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.In this article