Već smo navikli na činjenicu da je Bil Gejts dežurni krivac dezinformatorima za sve globalne nedaće, samo nas povremeno iznenade teorije zavjera koje mu se pripisuju.

Na Fejsbuku se pojavila vijest da je taj milijarder, kog svijet prepoznaje po uspješnoj tehnološkoj korporaciji Majkrosoft, odlučio da se “pozabavi” nevakcinisanim osobama i to tako što će njihov vakcinalni status promijeniti ubrizgavanjem mRNA vakcine u hranu.

“Bill Gates se zaklinje da će unijeti mRNA u zalihe hrane kako bi ‘natjerao’ necijepljene. Zlo do srži”.

Dokaz za tu tvrdnju je navodni tvit koji je objavio Bil Gejts, a koji je protumačen kao namjera osnivača Majkrosofta da natjera svjetsku populaciju da se vakciniše.

“Vakcine u zalihama naše hrane rješavaju problem neodlučnosti u pogledu vakcina.”

U drugoj Fejsbuk objavi je umjesto navodnog tvita prikazan video na njemačkom. Korisnik u objavi iznosi istu tvrdnju, uz komentar da je genetski modifikovana hrana prošlost, a da sada “mRNA vakcine dolaze u našu hranu”.

“Genetski modificirana hrana bila je jučer! Sada mRNA cjepiva dolaze u našu hranu.

Ako je do psihopata kao što su Bill Gates i Co., onda ćemo sljedeće cijepljenje uskoro dobiti potpuno neprimjetno preko glavice zelene salate koju s užitkom jedemo. Ali ide dalje. Ovi mizantropi žele potpunu kontrolu nad našom hranom”.

Napredna pretraga na Tviteru ne daje rezultate da je Bil Gejts ikada objavio tvit takvog sadržaja. Na sajtu Polititvit, putem kog je moguće pretražiti osim objavljenih, i izbrisane tvitove javnih ličnosti, nema dokaza da je osnivač Majkrosofta saopštio putem Tvitera namjeru da ubrizga mRNA vakcinu u hranu.

Takođe, pretraga knjučnih riječi na internet pretraživaču ne daje rezulale o medijskim objavama, a s obzirom na to koliko javnost interesuje stav i odluke Gejtsa, gotovo da ne postoji mogućnost da bi takva izjava ostala nezapažena.

Potparol Gejtsove fondacije saopštio je za Rojters, koji se takođe bavio ovom tvrdnjom, da prvi čovjek Majkrosofta nije nikad to napisao, niti izjavio.

Jasno je da je u pitanju fabrikovan tvit zbog čega prvu Fejsbuk objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Takođe,  prvoj i drugoj objavi dajemo ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article