Uvijek aktuelna neistina: U MekDonaldsu nema ljudskog mesa

716

Zašto su hamburgeri, po kojima su žuti klovn i Mekdonalds prepoznatljivi, štetni za naše zdravlje, čuli smo bezbroj puta do sada, a zasigurno ste ranije pročitali da čuveni lanac brze hrane koristi ljudsko meso u pripremi svojih specijaliteta.

Posljednjih dana ponovo se recikliraju tvrdnje da je ljudsko meso jedan od sastojaka koji Mekdolads koristi. (1, 2, 3).

“Ljudsko meso u McDonald’s-ovim “specijalitetima” već odavno je poznata, i nekoliko godina stara i provjerena informacija, barem za nas koji tragamo za istim, ali zlatno pravilo je da se gradivo stalno mora obnavljati”, navodi jedan korisnik Fejsbuka.

Iako nisu najzdravija opcija za obrok, hamburgeri u Mekdonaldsu nisu napravljeni od ljudskog mesa, već je u pitanju tvrdnja koja datira još od 2014. i od tada se povremeno pojavljuje, najčešće kao objašnjenje za “odlazak” američke franšize iz određenih regija i država.

Na Balkanu je, pretpostavljamo, novi talas navoda o korišćenju ljudskog mesa za pripremu hamburgera pokrenula informacija da Mekdonalds zatvara svoje restorane u Bosni i Hercegovini nakon decenije poslovanja.

Osim brze hrane, preporučujemo da se pazite i dezinformacija.

Tvrdnju koja se dijeli na Fejsbuku izvorno je objavio portal Huzlers, a zatim prenio i NYNettle u satiričnom članku, navodeći da je ljudsko meso pronađeno u lancima restorana Mekdonaldsa.

Međutim, ova vijest je zapravo djelo “maštovitih” korisnika interneta i na to je ukazao fakt-čeking portal Snopes još u martu 2014. godine.

U svojoj analizi, Snopes je razobličio tvrdnje o ljudskom porijeklu mesa u američkom lancu restorana brze hrane, konstatujući da vijest potiče sa veb stranica koje korisnicima omogućavaju da “naprave vlastitu vijest i prevare prijatelje s kojima je podijele”, kao i da su na tim stranicama i ranije objavljivane izmišljene vijesti.

Rukovodstvo Mekdonalds-a navelo je, u odgovoru za Rojters sredinom 2021. godine, da je na zvaničnoj veb stranici tog lanca brze hrane obrazloženo porijeklo mesa, odnosno da koriste samo i isključivo čistu govedinu i piletinu.

Činjenica je da dezinformacije o Mekdonalsu i njegovim hamburgerima povremeno “oživljavaju”, što dokazuje i ranija analiza tima Raskrinkavanje.me i kolega iz Raskrinkavanje.ba, kao i drugih fakt-čekera.

Objave na Fejsbuku ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article