Bil Gejts nije predstavnicima CIA govorio o vakcini za vjerske fanatike

3156

Osnivač Microsofta Bil Gejts konstantno je na meti dezinformatora. Nakon što su mnogi snimci njegovih obraćanja krivo tumačeni, sada su dezinformatori počeli da “vide” Gejtsa i tu gdje ga nema.

Na Facebooku je 22. januara objavljen video, koji je, prema podacima CrowdTangle, podijeljen u ukupno četiri grupe sa oko 140.000 pratilaca.

Na početku videa se navodi:

„VMAT 2 gen je povezan sa duhovnim i mističnim iskustvima. Drugim riječima, on se uključuje kad se fokusiramo na našu dohovnu vezu sa bogom. FunVax je razvio vakcinu da uništi ovaj gen i tako nas udalji od samog boga. A sada pogledajte stari video iz 2005 gdje Bill Gates drži predavanja u CIA-u.“

U videu, koji već godinama kruži društvenim mrežama, navodno se vidi Bil Gejts, koji 2005. godine informiše predstavnike CIA o vakcinama. Čovjek koji zaista sliči Gejtsu u videu govori o novoj vakcini koju je razvio i koja će umanjiti ‘’vjerski fanatizam.’’ Osoba sa video snimka drži prezentaciju za nekoliko prisutnih o projektu za koji kaže da se zove FunVax, što je skraćenica za vjerski fundamentalizam. On govori da ljudi koji su izrazito religiozni pokazuju postojanje određene vrste gena, a da vakcina može pomoći u eliminisanju takvog ponašanja i „pretvoriti fanatika u normalnu osobu, što bi imalo značajnog uticaja na Bliskom Istoku.“

Natpis na video snimku je „Brifing Bila Gejtsa za CIA“, a datumski pečat sugeriše da se radi o datumu 13.4.2005.

Međutim, kvalitetniji video snimak jasno pokazuje da osoba koja drži prezentaciju nije Bil Gejts. I portparol Fondacije Bil i Melinda Gejts potvrdio je za Rojters da na video snimku nije on.

U videu muškarac govori o genu koji se zove VMAT-2, što sugeriše postojanje genetske osnove za duhovnost. Međutim, Scientific American navodi da nema dokaza o postojanju takvog gena.

Snopes u analizi iz maja 2020. piše da se u ranijim verzijama video zapisa koji je kružio između 2011. i 2020. nije pominjalo ime Bila Gejtsa, a da je ono dodato u verziji videa koji je mrežama kružio tokom 2020. godine, u jeku pandemije, kada su i teorije zavjere o koronavirusu postale svakodnevna pojava, a Bil Gejts njihov ključni akter.

U videu su prikazani i navodni sken snimci mozga dvije različite osobe, koji prikazuju „religiozni mozak“ i „nereligiozni mozak“ od „dvije različite osobe“. Metabunk je u analizi iz 2011. godine objasnio da su snimci zapravo uzeti iz studije iz 2010. godine o 43-godišnjoj ženi koja je u prošlosti koristila metamfetamine. Kreator videa je iskoristio ta dva snimka i njihovom obradom, dodajući crvenu i žutu boju, navodno pokazao razliku između mozga religiozne i nereligiozne osobe.

U svim analizama, koje su se bavile ovom video prevarom, ostalo nejasno da li je video snimljen kao namjerna dezinformacija i prevara ili za potrebe potencijalnog filma. Snopes i LeadStories, fektček platforme, pronašli su detalje neuspjele KickStarter kampanje za prikupljanje novca za dokumentarac o FunVax, sa veb lokacijom registrovanom dva mjeseca prije nego što je video prvi put počeo da cirkuliše 2011. godine.

Ovu objavu, zbog činjenično pogrešnih informacija koje sadrži, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest