Bizarne tvrdnje: Kontakt sa vakcinisanom osobom ne dovodi do abortusa, pobačaja…

1598

U prethodnih nekoliko mjeseci imali smo priliku da u medijima, a posebno na društvenim mrežama pročitamo različita „provjerena“ i „dokazana“ saznanja o navodnoj štetnosti vakcina protiv koronavirusa. No, mnoge od takvih tvrdnji prevazilaze čak i granice teorija zavjera i postaju prilično bizarne.

U jednoj od ovakvih objava koja se širi Facebookom možemo pročitati da nam, navodno, više nije potrebna kontracepcija već da je sasvim dovoljno primiti vakcinu.

Ovo stoji u objavi uz priloženi link do portala Before it’s news na kojem je vijest izvorno objavljena.

Provjerom ovog izvora utvrdili smo da je riječ o portalu koji se nalazi na listi fake news sajtova, koji širi propagandni materijal, ali i lažne vijesti i teorije zavjere.

Dokument na koji se ovaj portal poziva i koji je navodno dokaz za sporne tvrdnje je
zapravo protokol kliničkih ispitivanja vakcine Pfizer, obavljenih prije nego što je ona odobrena.

On sadrži smjernice za prijavu “izloženosti predmetu studije” (study intervention), to jest vakcini koja je testirana, za žene koje ustanove da su trudne ili zatrudne tokom studije, kao i za muškarce koji učestvuju u studiji, a čije partnerke zatrudne (ili ustanove trudnoću) za vrijeme trajanja studije. “Izloženost” uključuje primanje vakcine, ali i druge kontakte sa samom supstancom, kao što su udisanje ili kontakt putem kože. Za ove vrste kontakata, navedeno je da ih trebaju prijaviti trudne žene i/ili njihovi partneri i ako ne učestvuju u studiji, već do “izloženosti” dođe kroz posao kojim se bave. 

U dokumentu je precizno definisano šta “izloženost” podrazumijeva, kako se prijavljuje, te kako se dalje prati tok trudnoće, njen ishod i svi eventualni neželjeni događaji.

Ti djelovi su manipulativno i netačno napisani u članku na portalu Before it’s news i predstavljeni kao dokaz da kontakt sa vakcinisanim osobama izaziva pobačaj i druge zdravstvene probleme, što nije tačno, niti se tako nešto uopšte tvrdi u pomenutom Pfizerovom dokumentu.

Ovim i sličnim tvrdnjama bavio se i naš partnerski portal Raskrinkavanje.ba.

Termini abortus, pobačaj, trovanje djeteta ili urođene poteškoće se uopšte ni u jednom dijelu ili kontekstu ne pominju u pomenutom protokolu.

Dakle, tvrdnje da boravak u blizini vakcinisanih osoba može izazvati bilo kakve zdravstvene probleme potpuno su netačne i neutemeljene, a kao takve do sada nisu ni bile predmet nekih ozbiljnijih studija, zdravstvenih institucija ili njihovih predstavnika.

U našim ranijim analizama bavili smo se sličnim objavama, u kojima su teoretičari zavjere tvrdili da vakcine izazivaju sterilitet te da su krivci za neplodnost.

Informacije o tome da li vakcinu smiju primiti trudnice i dojilje dostupne su na sajtu Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Podsjećamo, tvrdnja da vakcine izazivaju mnoge štetne neželjene efekte, bolesti, pa čak i smrt spada u jednu od šest najčešćih zabluda koje se tiču vakcinacije.

Vakcine su zapravo bezbjedne, uprkos suprotnim implikacijama u mnogim antivakserskim publikacijama, a većina nuspojava koje se mogu javiti nakon vakcinacije su male i privremene, poput bola u ruci ili povišene tjelesne temperature.

Pošto je netačno da kontakt sa vakcinisanom osobom može dovesti do bilo kakvih zdravstvenih tegoba, a posebno da može uticati na trudnice ili dojilje, i da je dokument koji to navodno dokazuje manipulativno i netačno citiran, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.