April 2021 u medijima

845

Situacija sa koronavirusom i dalje nije stabilizovana, rijetke su zemlje u svijetu koje se mogu pohvaliti malim brojem slučajeva, ali je svakako daleko bolja nego prethodnih mjeseci, sve zahvaljujući vakcinaciji stanovništva kao i pridržavanju mjera propisanih od strane vodećih zdravstvenih institucija. Situacija sa infodemijom međutim nikako da se smiri, pa još uvijek čitamo “more” dezinformacija i lažnih vijesti koje još uvijek dovode u pitanje ozbiljnost pandemije koja je do ovog trenutka odnijela više od 3 miliona života u cijelom svijetu.

Planiranje pandemije od strane svjetskih moćnika i dalje je nepresušna tema.  Fejsbukom se dijelila fotografija kojom se šalje poruka da Bil Gejts kontroliše pandemiju, a osim njega, koji je čest gost u postovima teoretičara zavjere, na meti se našao čuveni američki Univerzitet Džons Hopkins, kojeg su dezinformatori optužili da je isplanirao ‘’epidemiju nemaštine.’’

Lažne tvrdnje pripisivale su se i Svjetskog zdravstvenoj organizaciji. Naime,  u lažnim objavama knjiga ‘’Kad vlast nije od Boga” ruske autorke Tatjane Gračeve, koja je prevedena i na našem govornom području, preimenovana je u memorandum Svjetske zdravstvene organizacije navodeći da se u njemu tvrdi da su vakcine u stvari biološko oružje koje  će uništiti veliki broj ljudi. Takođe, pisali su laži da je Svjetska zdravstvena organizacija  priznala da je PCR test Cov-19 nevaljan i da su procjene “pozitivnih slučajeva” neutemeljene.

Informacije o navodnim lijekovima protiv koronavirusa smjenjivale su se iz dana u dan, a pojedine i danas nalaze put do korisnika društvenih mreža. Na Fejsbuku je podijeljen tekst portala cybermed.hr, pod naslovom “Lijek ivermektin može uništiti novi koronavirus u roku od 48 sati”, uz komentar da je u pitanju lijek koji je bolji od vakcine.

Teoretičari zavjere nazivali su koronavirus ”totemom zlih magova” koji su ‘’razbili su zajednicu, a pojedince učinili glinenim golubovima za odstrel” ponovo  aludirajući na ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Osim u Londonu, teoretičari zavjere zavjeru i početak planiranja pandemije vidjeli su i na otvaranju Olimpijskih igara u Barseloni, čak 1992. godine.

U najvećem dijelu planete važi pravilo da je nošenje maski obavezno u zatvorenom prostoru, a u pojedinim zemljama, koje su naročito pogođene kovidom, građani masku moraju nositi i na otvorenom. Lažne vijesti su išle i korak dalje, pa se tako tvrdilo da je nošenje maske u Španiji obavezno čak dok plivate u moru. Lažne tvrdnje o maskama pripisivale su se i američkom epidemiologu Entoniju Faučiju koji nikada nije rekao da maske prouzrokuju bakterijsku pneumoniju, kako se to tvrdi u pojedinim objavama na društvenim mrežama. Navodno prisustvo ”morgelona” , (koji dovode do neobjašnjivog oboljenja kože,  čije postojanje još uvijek nije u potpunosti dokazano,) u maskama takođe je novi trend u teorijama zavjere o štetnosti maski koje se koriste za prevenciju koronavirusa.

Trend dezinformacija o lažnom vakcinisanju i dalje je aktuelan, pa se tako društvenim mrežama dijelila lažna vijest da se popularna pjevačica, Maraja Keri, lažno vakcinisala i zavarala svoje pratioce.

Lažne tvrdnje o vakcinama i dalje se množe, pa se tako pisalo da će vakcine protiv koronavirusa biti glavni uzročnici smrti u trećem talasu virusa, uz lažne navode da se ta tvrdnja nalazi u zvaničnim dokumentima koje je objavila vlada Velike Britanije kao i da nema dokaza da je vakcina protiv COVID-19  sigurna i učinkovita.

Još jedna u nizu  objava, kojom se pokušava relativizovati opasnost pandemije, su navodni podaci da je u Škotskoj u 2020, tj. u godini pandemije, prema zvaničnim podacima umrlo manje ljudi nego u prethodnim godinama,  a podaci su se odnosili isključivo na preminule u bolnicama  u toj zemlji. Teoretičari zavjere su pisali i da podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) „otkrivaju“ da su brojke o umrlima od koronavirusa pretjerane, jer su bolnice u smrti uzrokovane virusom i COVID-19 ubrajale i stanja koja navodno nemaju veze sa virusom, kao što su srčani udari. Međutim, dezinformacije su vjerovatno i nastale zbog pogrešnog tumačenja smrtovnica, u kojima se bilježi slijed događaja – dakle, smrtonosni srčani udar izazvan COVID-19 ispravno je u konačnici označeno kao smrt od COVID-19.

Velika tema u našem regionu pa i šire prethodnog mjeseca bio je tzv. “non pejper” – dokument koji predlaže iscrtavanje novih granica na Balkanu, a koji je pripisan premijeru Slovenije Janezu Janši. Međutim, u medijima i na društvenim mrežama se netačno spekulisalo da nove granica na Balkanu traži Brisel.

U Crnoj Gori su u aprilu organizovani i brojni protesti i auto-kolone, a neki mediji su iznosili dezinformacije da je policija učesnicima protesta masovno pisala kazne zbog mahanja državnom zastavom. Ustvari radilo se o saobraćajnom prekršaju ‘’zbog isturanja djelova tijela kroz prozor’’.

Ne vjerujte svemu što pročitate u medijima i na društvenim mrežama.

Čitajte pažljivo!