Bizmark nije čuo za Ukrajinu, pa nije ni govorio o njoj

3020
bizmark-ukrajina-lazna-vijest

Lažni citati skoro oduvijek kruže internetom. Neki su bezopasni, cilj im je da nasmiju publiku, dok drugi za cilj imaju jasno „guranje“ jednog narativa. U ovom slučaju ruskog, u odnosu na Ukrajinu.

„Snaga Rusije može biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina. Oni koji žele to da urade, ne samo da ih moraju odvojiti, već Ukrajinu moraju suprotstaviti Rusiji, zakrviti dva dela istog naroda i gledati kako brat ubija brata. Da bi to ostvarili potrebno je pronaći i odgojiti izdajnike među nacionalnom elitom i uz pomoć njih izmeniti samosvest jednog dela velikog naroda do takvog nivoa da mrze sve rusko, da mrze svoj rod, a da to ni ne znaju. Ostalo će učiniti vreme. Oto fon Bizmark (1815-1898)“, glasi citat koji se, od početka ruske invazije Ukrajine dijeli na društvenim mrežama.

Jasno je da se ovim citatom želi ukazati da je cilj odvajanja Ukrajine od Rusije star vjekovima. 

Ipak, da li je čuveni njemački kancelar ovo zaista kazao?

Njemački DeutcheWelle kontaktirao je Bizmark Fondaciju u toj zemlji i pitao da li je poznati državnik ikada rekao to što mu se pripisuje, a doktor Ulf Morgenštern, istraživač u toj fondaciji dao im je sljedeći odgovor:

„Bizmark nije rekao ništa slično. Niti je mogao“.

Kako im je objašnjeno, ne postoji nijedna zabilješka, transkript, govor, pismo ili memoari Bizmarkovih savremenika u kojima se pominje bilo što slično tvrdnjama iz citata. 

Štaviše, u svojim memoarima, njemački kancelar je govorio o predviđanjima „rasparčavanja Rusije“, i nije odobravao tu ideju, a očigledno nije ni pominjao Ukrajinu.

Razlog zbog kojeg Bizmark nije mogao izreći ovaj citat je, kako su za DW objasnili istoričari, to što Bizmark nije ni mogao čuti za pojam “Ukrajina”.

“Taj pojam je u evropski leksikon uvršetn mnogo kasnije”, piše DW.

Fakt-čekeri iz StopFake-a ukazuju da pojedini istraživači ukazuju na to da je moguće da je Ukrajina, u istom kontekstu sa Bizmarkom pomenuta tek 1926. godine, u djelu I. Rudoviča, nazvanom „Pristup mitropolita nadbiskupa Andreja Šeptickog u Ljevovu“. Bizmark je tada već bio, dugo vremena, mrtav.

Sličnom objavom bavile su se i naše kolege iz Faktografa, koje su takođe ukazale da je Bizmarkov citat u kojem, navodno pominje Ukrajinu, izmišljen. 

Zbog svega navedenog ovu objavu smo ocijenili kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article