predsjednik-ukrajine-dezinformacija

Kako to obično biva, u jeku nekog dešavanja odjednom isplivaju snimci iz prošlosti ne bi li se iskoristili da pojačaju efekat sopstvenog stava i kako bi srozali nečiju ličnost. Sada, dok u Evropi traje rat, na meti je bivša karijera predsjednika Ukrajine, Vladimira Zelenskog, odnosno – on sam.

Još malo o UKRAJINSKOM PRESEDNIKU…… 

S0t0njare rade svoj posao dobro….

…..narodu dali rijalitije, sport, industriju zabave…

…..a oni peglaju priČu…

…i navikavaju nas na NOVO nenormalno već odavno….

Na profilu Kraljević Marko III uz ovakav tekst priložen je i video snimak ukrajinskog predsjednika kako pleše na štiklama, koji nije fotomontaža.

Za Zelenskog, starija od uloge predsjednika Ukrajine je uloga komičara i zabavljača. Humor, gluma, ples, bili su njegov prvi poziv, što se može reći prema profesionalnoj karijeri koja je aktivno otpočela 2003. godine kada je postao suosnivač televizijske produkcijske kuće, nazvane po njegovom komičarskom timu Kvartal 95.

Pojavljivao se u brojnim ostvarenjima, uvijek sa autentičnim idejama, odnosno parodijama sa porukom.

Tako je, igrajući fiktivnog ukrajinskog predsjednika u seriji ,,Sluga naroda,” što je i naziv njegove sadašnje partije, ismijavao vlast, politiku, korupciju i pranje novca. Međutim, Zelenski je u međuvremenu tražio za sebe novu ulogu, pa je iz lika televizijskog vladara prešao na funkciju legitimnog šefa države. I tako je izgledao put predsjednika Ukrajine, od scenskih reflektora do govornice.

Zato, posmatrajući ulogu komičara kao profesiju, u njegovoj se prošlosti mogu pronaći relevantni argumenti i objašnjenja za postojeći arhivski materijal, a Ukrajinci su to znali i u momentu kada je odnio pobjedu sa 73, 3 odsto glasova. 

Mada to ne sprječava dežurne korisnike društvenih mreža da iskoriste umjetničku slobodu kao paravan i stave priču u svoj okvir koji rijetko prikazuje smislenu notu. 

Naravno riječi autora koje su predmet naše analize samo su djelimično vezane za raniji život ukrajinskog predsjednika. U objavi, pokušavajući da se spoji nespojivo, osjeća se aludiranje na ,,novo (ne)normalno” i obrisi stare teorije zavjere o moćnicima koji preuzimaju svijet kako bi nas uništili pa im sada ,,ističe vrijeme”  jer pandemija, izgleda, nije zadovoljila kriterijume. 

Međutim, kao što ni Covd 19 nije, biološko oružje koje su smislili šizofreni moćnici, tako ni za rat u Ukrajini nema dokaza da će uništiti stanovništvo, već ima svoje uporište u istoriji i političkim razlozima. Ovo je samo jedan u nizu pokušaja da se iskoristi situacija dok vlada panika. 

Zbog načina na koji se ova objava tretira, ona dobija ocjenu dezinformacija 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article