Američke kamiondžije nisu išle na protest u Kanadi

1037
kamiondzije-dezinformacija

Nerijetko nailazimo na protivljenje mjerama za suzbijanje koronavirusa, pa protesti poslednjih godina ne jenjavaju širom svijeta. Nažalost, ni dezinformacije, koje pogađaju čak i kamiondžije.

Kanadske kamiondžije iskazale su nezdovoljstvo zbog novih propisa kojima se zahtjeva da vozači koji prelaze granicu SAD-a budu vakcinisani. Ta odluka dovela je do takozvanog ,,Konvoja slobode”  krajem januara 2022. godine i rezultirala protestom ispred zgrade parlamenta u Otavi, iako su iz Saveza kanadskih vozača kritikovali organizatore okupljanja jer je većina njih, kako kažu, vakcinisana.  

Društvenim mrežama odjeknula je ova vijest ali je proširena i nekima iz prošlosti.

Južna Karolina, SAD. Američke kamiondžije idu u Otavu da se pridruže kanadskim kamiondžijama

Na Jutjubu se može pronaći nekoliko video zapisa koje su pribilježili posmatrači protesta međutim, ako uporedimo, kamioni koji se vide u objavi na Fejsbuku u kojoj se opisuje kako američke kamiondžije dolaze u Kanadu na demonstracije, pregledanoj oko 3,8 hiljada puta uz mnogo komentara podrške, nisu isti.

Naime, video je podijeljen sa TikToka baš u jeku kanadskih protesta i bez ikakvog opisa što je navelo korisnike društvenih mreža na mišljenje da je u pitanju isti konvoj. Međutim, AFP je došao do  vlasnika naloga Mičela Botomlija i nadalje prepričao njegove riječi. On ujedno posjeduje i Botomli Enterprajz kamionsku kompaniju i kazao je da video na njegovom profilu prikazuje “konvoj u Južnoj Karolini za Specijalnu  Olimpijadu”  koja ima za cilj pružanje sportskog treninga i takmičenja za osobe sa intelektualnim poteškoćama. Održana je 28. avgusta 2021. godine.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju da su američke kamiondžije pritekle u pomoć kanadskim vozačima prilikom protesta do čega nije došlo.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article