„Blekrok“ nije “kupio Crnu Goru”, nego dio njene poslednje emisije obveznica

1993

Regionalni mediji, od onih uticajnih pa do marginalnih, često plasiraju informacije intepretirajući ih na način koji se uklapa u narativ i ideju koje žele da prošire.

Jedan od posljednjih takvih tekstova objavljen je na portalu Nacionalist gdje je iskorišćena informacija o posljednjoj emisiji crnogorskih državnih obveznica za plasiranje sadržaja o kupovini države od poznatog američkog fonda koji je jedan od investitora u obveznice.

U tekstu pod nazivom„Crna Gora prodata američkom gigantu, evo o čemu se radi“, koji je podijeljen i na fejsbuk stranici ovog portala, se navodi:

Tvrdnja u tekstu da je „Blekrok“ kupio kompletnu poslednju emisiji crnogorskih obveznica od 750 miliona eura, ali i da je i ranije investirao u crnogorske državne hartije od vrijednosti nije tačna.

Ovu tvrdnju demantuje zvanična izjava crnogorskog ministar finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića u intervjuu „Vijestima“ krajem decembra prošle godine.

On je ranije u decembru na konferenciji za novinare kazao da je bilo više investitora u obveznice, odnosno 37 odsto investitora bilo iz EU, bez Njemačke i Engleske, a iz te dvije zemlje oko 44 odsto njih, dok je ostatak iz Amerike i iz ostalog svijeta, a potvrdio je da je Vlada Italije bila kupac obveznica u manjem iznosu.

Sporna je i tvrdnja iz teksta da je zvanična Podgorica počela da izlazi od 2001. godine na berzu i tržište vrednosnih papira.

Crna Gora je 2001. godine bila u državnoj zajednici sa Srbijom i nema dostupnih podataka da je izlazila samostalno na tržište obveznica u tom periodu, dok je nakon maja 2006. godine, kada je stekla nezavisnost, prvi put na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala obveznice u septembru 2010. godine u vrijednosti od 200 miliona eura.

Nacionalist u tekstu dalje navodi:

Za ovu tvrdnju u tekstu ne postoji nijedan konkretan dokaz, već je riječ o proizvoljnoj konstrukciji ovog medija, dok je na sajtu „Blekroka“ jasno navedeno čime se sve ovaj fond bavi od 1988. godine kada je osnovan.

Pošto su poznate informacije o kupovinu crnogorskih obveznica iskorišćene za plasiranje obmanjujućeg sadržaja  o “prodaji Crne Gore” i “daljoj kupovini drugih država” od strane poznatog američkog fonda ovu objavu portala Nacionalist ocjenjujemo kao „Manipulaciju činjenicama“. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Nacionalist.rs: Manipulisanje činjenicama