„Blekrok“ nije “kupio Crnu Goru”, nego dio njene poslednje emisije obveznica

2537

Regionalni mediji, od onih uticajnih pa do marginalnih, često plasiraju informacije intepretirajući ih na način koji se uklapa u narativ i ideju koje žele da prošire.

Jedan od posljednjih takvih tekstova objavljen je na portalu Nacionalist gdje je iskorišćena informacija o posljednjoj emisiji crnogorskih državnih obveznica za plasiranje sadržaja o kupovini države od poznatog američkog fonda koji je jedan od investitora u obveznice.

U tekstu pod nazivom„Crna Gora prodata američkom gigantu, evo o čemu se radi“, koji je podijeljen i na fejsbuk stranici ovog portala, se navodi:

„Jedna od najpoznatijih kompanija na svetu koja se bavi investiranjem „Blekrok” posjeduje sve državne dionice Crne Gore. Otkad je zvanična Podgorica počela da izlazi na berzu i tržište vrijednosnih papira još od 2001. godine pa do danas, sve njene vrednosne hartije pokupovala je ova američka kompanija. Poslednja kupovina odigrala se 9. decembra prošle godine, kada je ovaj ekonomski gigant kupio vrijednosne hartije Crne Gore u vrijednosti od 750 miliona evra“.

Tvrdnja u tekstu da je „Blekrok“ kupio kompletnu poslednju emisiji crnogorskih obveznica od 750 miliona eura, ali i da je i ranije investirao u crnogorske državne hartije od vrijednosti nije tačna.

Ovu tvrdnju demantuje zvanična izjava crnogorskog ministar finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića u intervjuu „Vijestima“ krajem decembra prošle godine.

„Iako je prvobitno bilo planirano da emitujemo obveznicu u vrijednosti od 500 miliona eura zbog vanredno velikog interesovanja investitora (ukupno interesovanje investitora bilo je skoro tri milijarde eura), između kojih posebno treba istaći najveći svjetski fond BlackRock (2.000 puta veći od crnogorskog BDP-a ili polovina BDP-a čitave Evrope), koji je, prvi put, investirao u naše obveznice, odlučili smo se da emitujemo dodatne obveznice u vrijednosti od 250 miliona eura”, rekao je Spajić.

On je ranije u decembru na konferenciji za novinare kazao da je bilo više investitora u obveznice, odnosno 37 odsto investitora bilo iz EU, bez Njemačke i Engleske, a iz te dvije zemlje oko 44 odsto njih, dok je ostatak iz Amerike i iz ostalog svijeta, a potvrdio je da je Vlada Italije bila kupac obveznica u manjem iznosu.

Sporna je i tvrdnja iz teksta da je zvanična Podgorica počela da izlazi od 2001. godine na berzu i tržište vrednosnih papira.

Crna Gora je 2001. godine bila u državnoj zajednici sa Srbijom i nema dostupnih podataka da je izlazila samostalno na tržište obveznica u tom periodu, dok je nakon maja 2006. godine, kada je stekla nezavisnost, prvi put na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala obveznice u septembru 2010. godine u vrijednosti od 200 miliona eura.

Nacionalist u tekstu dalje navodi:

„Posle kupovine dionica kompanija došle su na red i same države, a prva među njima je Crna Gora. Ono što je sigurno je da se „Blekrok” na kupovini ove male mediteranske zemlje sigurno neće zadržati“.

Za ovu tvrdnju u tekstu ne postoji nijedan konkretan dokaz, već je riječ o proizvoljnoj konstrukciji ovog medija, dok je na sajtu „Blekroka“ jasno navedeno čime se sve ovaj fond bavi od 1988. godine kada je osnovan.

Pošto su poznate informacije o kupovinu crnogorskih obveznica iskorišćene za plasiranje obmanjujućeg sadržaja  o “prodaji Crne Gore” i “daljoj kupovini drugih država” od strane poznatog američkog fonda ovu objavu portala Nacionalist ocjenjujemo kao „Manipulaciju činjenicama“. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Nacionalist.rs: Manipulisanje činjenicama